turistaház

2021.07.10. 10:22

Kilencven éve szolgálja a túrázókat a felújított ágasvári épület

A minap adták át a korszerűsített Ágasvári turistaházat a Muzsikál az erdő rendezvénysorozathoz kapcsolódva.

N. O.

Ágasvár

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A fejlesztés az Ágasvár Turista Egyesület és az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg. Az ágasvári épület egykor vadászházként működött, a beruházás által azonban a fenntartható vendégfogadás szép példájává vált.

Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója kiemelte, fontos, hogy minél több efféle ház épüljön, amelyek a közösséget szolgálják.

– A beruházás mintegy 30 millió forint állami támogatásból jött létre, amelyből oly módon sikerült megújítani a turistaházat, hogy az kielégíti az idelátogatók igényeit, és fenntarthatóan szolgálja a turizmust – közölte Petényi Mirkó.

Juhász János, az Ágasvár Turista Egyesület elnöke elmondta: a fejlesztés során egyebek mellett új konyhát, napelemes rendszert és nyílászárókat kapott az épület, de a nagyobb ház egész belső része is megújult.

Hozzátette, hogy az elkövetkezendő években több beruházást is szeretnének megvalósítani a turistaházon, amely immár 92 éve működik. Érdekesség, hogy ez az utolsó olyan létesítmény, amelyet nem lehet autóval megközelíteni.

Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke kiemelte: az országos rendezvénysorozatot idén tizennyolcadik alkalommal szervezték meg, amelynek célja, hogy az embereket egy fenntartható és környezettudatosabb életvitel felé mozdítsák az erdő és a zene erejével.

– Ezek a helyek és a programok feltöltődést kínálnak és értéket adnak. Utóbbi nagyon fontos, hiszen a Kárpát-medence egy csodálatos élettér, amely tele van olyan természeti, gazdasági vagy kulturális kincsekkel, amelyek az életünk alapját jelentik. Ezek megőrzése és a jövő nemzedékének történő átadása alapvető kötelességünk, amelyet csak összetartással lehet megtenni – hangsúlyozta Szabó Lajos.

Mindezen célok az Ágasvári turistaház mostani korszerűsítésében is jól tükröződnek.

Juhász János, Petényi Mirkó és Szabó Lajos (balról jobbra)
Fotó: L.B. / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában