a megye 7 csodája

2019.08.18. 10:50

Egy nógrádi csoda: kivételes a Kazáron található riolittufa

Kazár határában egy Európában is egyedülállónak mondható képződmény található, amely nem más, mint a riolittufa, amely közel egy hektáron fekszik.

T.-N. O.

A riolittufa alakzatai Kazár határában

Forrás: NMH

Fotó: Faragó Zoltán

Az itt lévő riolittufa-minták egyik különlegessége, hogy fordított mágnesezettségűeknek bizonyultak, azaz a kőzetképződés idején a Föld északi és déli mágneses pólusa felcserélődött.

A pólusváltások időpontjának meghatározásában nagy segítséget adhat a kőzetek vizsgálata.

A riolittufa alakzatai Kazár határában
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

A tufa nagy erejű robbanásos vulkánkitörés terméke, amely egyrészt a levegőben izzó felhők formájában terjedt, másrészt a felszínen ugyancsak forró kőzethab formájában tört előre. Mindez feltehetően 20 millió évvel ezelőtt történt. Nem egyszeri kitörés terméke a kazári riolittufa-erózió, hanem három-négy egymást gyorsan követő ciklus során halmozódott fel.

A fehér és könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat és gerinceket hagyva, amelynek méretei szinte évről évre változnak.

A természeti látványosság Nógrád megye egyik leglátogatottabb kirándulóhelye.

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak olvasóink Nógrád megye hét természeti csodája közül a nekik leginkább tetszőre.

Várjuk szavazataikat a Nógrád Megyei Hírlapban található szelvényen és www.nool.hu portálunkon is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában