Hallgassa élőben!

„Fontos a közfoglalkoztatás, itt mindenki munkához juthat”

Bár ma már jóval kisebb létszámú a falu közmunkásainak csapata, a programban részt vevők tevékenysége továbbra is meghatározó a település számára.

– Önkormányzatunk több éve sikeresen valósítja meg a közfoglalkoztatási programot. Négy-öt éve több programot is működtettünk, mivel akkoriban igen magas volt a munkanélküliek aránya a településen. A családok többségének ez volt az egyetlen lehetősége, hogy jövedelemhez jussanak – mondta Velki Róbert, Magyargéc polgármestere.

– Mindez azonban már a múlté, az emberek nagy része elhelyezkedett az elsődleges munkaerőpiacon – tette hozzá a faluvezető. – Egyfelől ott magasabb a fizetés, másrészt ez azt is bizonyítja, hogy fejlődött az országunk gazdasága. Nyugodt szívvel mondhatom, Magyargécen nincs munkanélküli. Természetesen kisebb közmunkáslétszámra ma is szükségünk van, hogy a korábban beindított értékteremtő programjainkat folytatni tudjuk. Hiszen továbbra is gondozni kell a parkjainkat, működtetni a mezőgazdasági projektjeinket.

A faluvezető elmondta, hogy a mezőgazdasági program keretében szabadtéren és fóliasátorban is termesztenek növényeket. A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöt saját felhasználásra feldolgozzák, tartósítják, s ezzel jelentősen csökkentik a főzőkonyha anyagi kiadásait. Korábban állattartással is foglalkoztak. Velki Róbert fontosnak tartja, hogy a közmunkások értéket hozzanak létre, növeljék az önkormányzat vagyonát. Ezen keresztül érezhetik és láthatják munkájuk eredményét, annak fontosságát. Így készült el a község varrodája, a helyi asztalosműhely és az értéktár, a hűtőkamra, a Mamaház, valamint a tárolócsarnok is. Mindazok, akik végigmennek a faluban, láthatják a fából ácsolt buszmegállót, a korlátokat, az árkokon átívelő gyalogosátkelőket, a szeméttárolókat, a kihelyezett virágládákat. Ezek mind az asztalosműhely dolgozóinak munkáját dicsérik. Az önkormányzat intézményeiben szintén ők végzik a karbantartást. Az önkormányzat által megvásárolt ingatlanban, amelyet a közmunkások újítanak fel, szociális bolt nyílik. Az üzletben elsősorban azokat a termékeket forgalmazzák majd, amelyeket a közfoglalkoztatásban megtermelnek, de kaphatók lesznek a varrodában készült munkák, továbbá az asztalosműhely termékei is. A polgármester nagyon büszke arra, hogy a település önkormányzatának vagyona az utóbbi évben hat ingatlan vásárlásával és a közmunkások által felújított épületekkel gyarapodott.

Több éve tartó, kiemelkedően színvonalas közmunkaprogramjukat miniszteri kitüntetéssel ismerték el. A magyargéciek minden évben részt vesznek az országos és a miskolci közfoglalkoztatási kiállításon, de a megyei kiállításnak is aktív résztvevői.

A községben több éve eredményesen vesznek részt a szociális földprogramban. Az utóbbi öt évben évente átlagosan 30 családnak nyújtottak segítséget a háztáji gazdálkodásban, a kertművelésben. Vetőmagcsomagokat, élő állatokat biztosítottak részükre.

Hozzászólások

Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
felkavaró részletek
Árpáék is éles fegyverrel lőttek a forgatáson
tárlat / 31 perce
Olaszországban is látható a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Dante kiállítása
A 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért.
Már megint / 31 perce
Pofátlan átverés: a vírusfigyelmeztetés telepíti a vírust
Hazai ízek / 1 órája
Kiderült, mi lesz a Magyarország étele szakácsverseny kötelező alapanyaga
felmérés / 1 órája
Továbbra is Salgótarjánban a legolcsóbbak az ingatlanok
MTI
Fejlődő tudomány / 2 órája
Veszélyes fertőzések terjedését térképezik fel magyar kutatók
siker / 2 órája
Háromgólos hátrányból mentett pontot idegenben a Salgótarjáni BTC csapata (fotók)
NMH-összeállítás
nem lóg ki a baloldali kánonból / 3 órája
Márki-Zay Péter nem ismer senkit, akit migránsok bántottak volna