Hírösszefoglaló

2023.05.09. 21:34

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 9.

Ma sem maradtak hírek nélkül portálunk olvasói. Összeszedtük a nap legfontosabb történéseit, híreit, amikről nem érdemes lemaradni.

L. J.

Nehezen ment a mumus tantárgy 

Kedd reggel sok végzős tanuló rémálma következett: elkezdődött a matematika érettségi, amelynek apropóján a portálunk a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának diákjait kérdezte, milyennek ítélték meg a feladatsorokat. A megkérdezett tanulók szerint pedig több-kevesebb sikerrel adtak számot tudásukról a mumus tantárgyból. Akadt olyan diák, aki kevésbé, míg más sokat készült a vizsgára. Elmondásuk szerint a feladatlapok tartalmaztak egyebek mellett valószínűségszámítást, százalékszámítást és igaz-hamis feladatsort is. 

Könnyűnek ítélték a magyar érettségit

A portálunk a magyar érettségi apropóján kilátogatott a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium elé, ahol kifaggatták a vizsgáról éppen kiérkező tanulókat. Elmondták, hogy a korábbi évek érettségi feladatainak ismeretében ezt az évi feladatsort könnyebbnek találták. A szövegalkotási feladat részeként pedig szívesen választották a bringázz a Suliba! című érvelést. Ez sokkal inkább a való élethez közelebb állónak bizonyult a többség számára. 

Hatalmas ág zuhant egy salgótarjáni épületre 

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága arról tájékoztatott, hogy egy lehasadó faág zuhant egy épület tetejére hétfő délután Salgótarjánban, méghozzá a Rákóczi úton. A körülbelül tízméteres faágat dugólétra és motoros láncfűrész segítségével távolították el a vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói.

Kisebb földrengés volt Mátraterenyén 

Kisebb földrengést mértek a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérőműszerei a napokban a Mátraterenye homokterenyei településrészén. Az intézmény térképén jelölt információk szerint május 5-én, 03:45-kor 0,5-ös erősségű földrengés történt Homokterenyén, a lakóházaktól távol, a Zagyva-patak mögötti területen. Az enyhe földmozgást a lakosság szinte teljesen biztos, hogy nem érezhette. Az obszervatórium weboldalán egyébként az olvasható, hogy az M<2 magnitúdójú szeizmikus események gyakran nem földrengések, hanem valójában bányarobbantások, azt azonban nem tudni, hogy a napokban történt földmozgás valójában milyen eredetű.

Őrizetbe vettek egy bátonyterenyei férfit

Számos bűncselekmény elkövetése miatt vettek őrizetbe a rendőrök egy bátonyterenyei férfit. A nyomozás adatai alapján a 27 éves terhelt a napokban, az éjszakai órákban a Kisterenyén található fogadó parkolójában nyitott állapotban találta az egyik járművet. Az elkövető a gépkocsiba beülve az indítókulcsot az utastérben megtalálta, így a személygépjárművel elhajtott a parkolóból. Ezt követően a terhelt útja Mátraverebélybe vezetett, ahol azonban a gépjárművel anyagi káros balesetet szenvedett, így azt hátrahagyva, onnan sietve távozott. Továbbá a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság a 27 éves helyi lakos ellen zaklatás, testi sértés, valamint rongálás és garázdaság bűncselekmények miatt jelenleg is eljárást folytat. 

Kétszer lopott ugyanabból az ingatlanból

A nyomozás adatai alapján a Nemtiben élő 20 éves férfi a napokban a községben található egyik családi ház nyitott garázsához ment, majd onnan négy darab, közel 100 ezer forint értékű alufelnivel távozott. Majd két nappal később visszatért, ekkor a garázsból öblítőt, valamint palackozott és dobozos gyümölcsleveket, továbbá szeszes italokat vett magához. A férfi még a családi házba is bement, onnan készpénzt, valamint a komódon elhelyezett malacperselyt is ellopta. A nyomozás során azt is megállapították, hogy a 20 éves férfi ellen számos vagyon elleni bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás. A férfit a bátonyterenyei nyomozók a napokban elfogták. 

Német attasé látogatott el szűkebb hazánkba 

Bemutatkozó látogatás céljából érkezett Nógrád vármegyébe Andreas Baks, a Német Szövetségi Rendőrség magyarországi összekötő tisztje. Dr. Somssich Gabriella, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Zahorecz Sándor rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes Balassagyarmaton fogadta a napokban Andreas Baks urat, a Német Szövetségi Rendőrség összekötő tisztjét. A találkozón szó esett többek között a vármegye közbiztonsági helyzetéről, az illegális migrációról és a határon átnyúló együttműködésről.

Megijedt, ezért kidobta az autó ablakán a kábítószert

A Szécsényi Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot ellátó egyenruhásai május 6-án reggel Szécsényben, a Rákóczi úton észleltek egy Nógrádszakál irányából érkező gépjárművet. A járőrök megállítási szándékkal a jármű után indultak, amelynek utasa a rendőrautó láttán egy nylon zacskót dobott ki az autó ablakán. A rendőrök a gépjármű megállítása után intézkedés alá vonták a benne utazó rimóci házaspárt, amelynek az 50 éves női tagja elismerte, hogy azért dobta ki a műanyag tasakot, mert abban kábítószer van. Az ellenőrzés helye közelében az intézkedő rendőrök megtalálták az átlátszó zacskót, amelyben 11 darab alufólia pakk volt. A csomagok összesen bruttó 14,02 gramm súlyú fehér por állagú kábítószer gyanús anyagot tartalmaztak. A rendőrök a rimóci nőt őrizetbe vették.

Több érmet is nyert a világjátékokon

A napokban került megrendezése a Szervátültetettek XXIV. Világjátéka, az ausztráliai Perth-ben. A magyar csapat 31 fővel (19 vese-, 6 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett) 11 sportágban képviselte Magyarországot korosztályos bontásban. A szécsényfelfalui Zilaj Csabának Perth-ben az első versenyszáma az 5 kilométeres utcai futás volt, ahol egyéniben a hatodik helyen ért célba. Aztán 100 és 1500 méteren is a dobogó harmadik fokára állhatott, míg 400 méteren ismét bajnoki címet szerzett. Majd 200 méteren bronzot szerzett, a stafétával pedig 4x400 méteren a negyedik helyet sikerült megszerezniük.

Letartóztatták az embercsempészt

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró elrendelte egy 29 éves moldáv férfi letartóztatását, aki illegális határátlépésben nyújtott segítséget anyagi haszonszerzés végett nyolc Nyugat-Európába tartó külföldinek. A férfi április 27-én a kora reggeli órákban Nagyorosziban vezette cseh rendszámú személygépkocsiját, amikor rendőri intézkedés alá vonták. A járműben nyolc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott vele, akiknél érvényes útiokmány nem volt, a Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A sofőrnek a déli határon – az eddig ismeretlen – megbízója 520 eurót ígért, ha az utasai sikeresen megérkeznek Németországba.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában