Nool.hu videó

2023.05.08. 15:27

Könnyűnek találták a magyar érettségit a salgótarjáni diákok (videó)

Mint arról beszámoltunk, Nógrád vármegye 21 középiskolájában összesen 1241 tanuló tesz érettségit 51 különböző tárgyból ezekben a napokban. A mai első feladatlap, ami eléjük került, egy szövegértési és egy szövegalkotási részből állt.

G. P.

A salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulóit faggattuk a mai érettségi kapcsán

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az MTI beszámolója szerint a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két – egymással összefüggő – ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből álltak. A szövegalkotási feladat lehetett érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó volt.

Ezután osztották ki a második feladatlapot, amely egy műértelmező szöveg alkotását várta el a vizsgázóktól: ez – a diák választása szerint – lehetett egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

A középszinten érettségizők a vizsga első részén egy borokról szóló ismeretterjesztő szöveget kaptak, amelyet értelmezniük kellett. Emellett a szövegalkotási feladatnál választhattak, hogy egy diákszövetség titkáraként írnak ajánlólevelet a Kiváló tanuló és sportoló díj elnyeréséhez egy konkrét jelölt számára, vagy érvelést készítenek Bringázz a suliba! címmel. A második vizsgarésznél Lázár Ervin: A kovács című novelláját elemezhették, vagy összehasonlíthatták Petőfi Sándor Csokonai című versét Tóth Árpád Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című művével.

Portálunk kíváncsi volt arra, hogy a nógrádi diákok milyennek ítélték a magyarérettségi feladatait. Ennek apropóján kilátogattunk a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium elé, ahol kifaggattuk az éppen kiérkező tanulókat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában