Atlétika

2023.05.08. 19:50

Ausztráliában nyert világjátékot a szécsényfelfalui transzplantált futó

Zilaj Csaba többször is dobogóra állhatott Perth-ben.

B.L.

Zilaj Csaba

Forrás: Beküldött fotó

A napokban került megrendezése a Szervátültetettek XXIV. Világjátéka, az ausztráliai Perth-ben. A magyar csapat 31 fővel (19 vese-, 6 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett) 11 sportágban képviselte Magyarországot korosztályos bontásban. A versenysorozaton összesen 45 ország körülbelül 1500 sportolója vett részt.

Bő két évtizeddel ezelőtt Zilaj Csaba még az életéért küzdött, azt követően azonban a szervátültetettek számára megrendezett nemzetközi és hazai atlétikai versenyeken nagyon sok érmet szerzett már.

Az atlétának 2009-ben is Ausztráliában volt az első világjátéka, akkor Gold Coast-on állt rajthoz. Ezért már nagyon várta a visszatérést, az immáron hetedik vébéjére. A nógrádi sportoló eddig összesen 8 arany-, 14 ezüst-, és 11 bronzérmet gyűjtött.

- Ezt a versenyt szerintem már minden szervátültetett versenytársam várta, mert a koronavírus miatt elmaradt az amerikai világjáték, és így már négy éve nem rendeztek ilyen nagy eseményt. A felkészülésemet nehezítette hogy hozzánk képest korán tavasszal rendezték meg a versenyt, emiatt csak télen, a hidegben tudtam készülni rá. Segítette a felkészülésemet a balassagyarmati atlétika pálya elkészülése, ahol már normális rekortán pályán gyakorolhattam a rövid távú számokra - mesélte portálunknak Csaba.

A váltóban is helyet kapott Zilaj Csaba (jobbra)
A váltóban is helyet kapott Zilaj Csaba (jobbra)
Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Perth-ben az első versenyszáma az 5 kilométeres utcai futás volt, egy csodálatos parkban megrendezve. Itt egyéniben a hatodik helyen ért célba, a három fős magyar csapat azonban egy bronzéremmel gyarapodott.

Majd három nap pihenő, kikapcsolódás, városnézés és edzések után következett az utolsó két atlétikai nap. Az első nap 100, 400 és 1500 méteren, valamint a 4x100-as váltóban volt érdekelt.

A hőn áhított aranyéremmel
Forrás: Beküldött fotó

- Ezen a napon 100 és 1500 méteren is a dobogó harmadik fokára állhattam. De a legjobban a 400 méteres eredményének örültem, ugyanis 8 év elteltével sikerült ismét bajnoki címet szereznem - örvendezett a futó.

Másnap 200 méteren és 4x400 méteren versenyzett, előbbi számban szintén bronzot szerzett, a stafétával pedig a negyedik helyet sikerült megszerezniük.

Végre foghatott egy koalát 
Forrás: Beküldött fotó

- Különleges élmény volt még számomra, hogy a kezemben foghattam a helyiek nemzeti állatát, egy koalát, amire 2009-ben sajnos nem volt lehetőségem. Nagy köszönettel tartozom a Magyar Szervátültetettek Szövetségének, hogy ismét a válogatott csapat tagja lehettem, köszönet a családomnak a felkészülési háttér biztosításáért. Az edzőmnek - aki egyben a lányom - is hálával tartozom a folyamatos segítségért és a felkészítésért. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam, megismerve az ottani kultúrát, az ott elő emberek segítőkészségét. A kinn élő magyarok is örömmel fogadták a csapatot, több alkalommal rendeztek nekünk közös programot, valamint elkísért a magyarországi ausztrál nagykövet is - mesélt élményeiről az atléta.

A magyar csapat egyébként összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet szerzett Ausztráliában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában