Hírösszefoglaló

2023.05.08. 21:40

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. május 8.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb pátriánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

Lászlók Judit

Hétfőn megkezdődtek az érettségi vizsgák

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Hétfőn magyarból érettségiztek a diákok

A következő hetekben szűkebb hazánk 21 középiskolájában összesen 1241 tanuló tesz érettségit 51 különböző tárgyból. Hétfőn reggel 9 órától a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgán kellett számot adni tudásukról a fiataloknak. Szűkebb hazánkban hétfőn magyar nyelvből és irodalomból 33-an emelt szinten, míg 863-an középszinten adnak számot tudásukról. A NOOL.HU a nagy nap reggelén Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Technikumába látogatott el, ahol szinte mindenhol izgatott diákokkal és tanárokkal találkoztak. Akadtak olyanok, akik könnyedén álltak a vizsgához, de olyanok is voltak, akik nagyon izgultak, ami nem is csoda, hiszen a jövőjük múlhat az érettségin. 

Négy előadással emlékeztek Petőfi Sándorra Salgótarjánban 

A város egyik legnagyobb létszámú és legaktívabb civil szervezete a Tájak Korok Múzeumok Klub helyi egyesülete. A közelmúltban a Civil és Ifjúsági Házban tartott havi klubnapjukat a 200. évforduló jegyében Petőfi Sándor – emlékalbum címmel tartották meg négy előadó – Bódi Györgyné dr., Dupák Sándorné, dr. Nyíri László és dr. Sándor Ottó – közreműködésével. Mondandójukat több nagyobb egységre osztva és kivetített képekkel illusztrálva fejtették ki.

Elismerést adtak át

Festői környezetben, a somoskői vár lábánál kínáltak számos kikapcsolódást az Európa-napon vasárnap. Fenyvesiné Mester Erika irodavezető köszöntőjében elmondta: május 1-jén ünnepeltük Magyarország Európai Unióhoz (EU) való csatlakozásának 19. évfordulóját. A köszöntőt követően átadták az iroda által alapított Nógrádban Európáért Díjat, amelyet egy évben két személynek ítélnek oda. Idén Sándor Ildikó vehette át az EU-naphoz kötődő elismerést.

Hatodik lett a versenyen

A XVII. Ultrabalaton keretében Turós Izabella (SAC) 210 kilométert futott végig a hétvégén. A Salgótarjáni Atlétikai Club futójának ezzel egy nagyon régi álma valósult meg. Tavaly márciusban, korábbi edzőjével, Lőrincz Olivérrel, újra kezdték az edzéseket. A versenyt 14 hónapos felkészülés előzte meg. Bár egy combsérülés miatt kétséges volt az indulása az Ultrabalatonon, de péntek reggel elrajtolt. Sajnos valahol 180 kilométernél lemerevedett az izomzata és onnantól nem akart futómozgást felvenni, azonban végül 25 óra 22 perc alatt ért el a célig, ami a nők között a hatodik helyhez volt elég.

Előadásra várják az érdeklődőket

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára családtörténet-kutató előadássorozatra invitálja a helyi lakosokat május 16. és 30. között a salgótarjáni irodájukba. A rendezvényen beavatják a résztvevőket az online kutatás lehetőségeibe, az anyakönyvi kutatás módszertanába, valamint az azon kívüli forrásokba. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, hisz a helyiség egyszerre 25 ember befogadására alkalmas.

A NAV a papír- és írószerüzleteket ellenőrzi 

A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága ezen a héten a papír- és írószerüzleteket ellenőrzi. Hétfőn a Pásztói járásban vizsgálódtak a revizorok. Kedden a bátonyterenyei, szerdán a balassagyarmati, csütörtökön a salgótarjáni, míg pénteken a Szécsényi járásban tartanak ellenőrzéseket a szakemberek. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a papír- és írószerüzletekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Teljesen lezárták a Nógrádi várat

A Nógrádi Várban Március 22-én a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi Hatósági és Örökségvédelmi Osztálya, az MNV, az önkormányzat és a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány közösen tartott egy bejárást, amely során több szempontból is megvizsgálták a falak állapotát. Ennek során több olyan problémás falszakaszt találtak, amely akár életveszélyes is lehet. Végül az önkormányzat postai úton április 20-án kapott egy értesítést a kormányhivataltól. Ebben kötelezték a tulajdonost a jó karbantartási és veszélyelhárítási munkálatok elvégzésére. Az MNV, mint tulajdonos pedig mindezek elvégzéséig a nógrádi vár teljes lezárása mellett döntött április 25-én, az önkormányzatot pedig arra kérte, hogy a rendezvényeket is máshol tartsák meg.

Többször is ellopott egy lovat

A Balassagyarmati Járási Ügyészség lopás bűntette miatt indítványozta egy 21 éves észak-nógrádi férfi letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint májusban többször is ellopott egy lovat. A gyanúsított és társa kiszemelt egy falujuk melletti tanyán tartott vemhes, közel 2 millió forint értékű lovat. Május 1-jén a kerítést letaposva bemásztak a telekre, a lovat a ménestől leválasztották, egy ott talált kötélből kötőféket rögtönöztek, amivel elvezették az állatot, útközben azonban a magyar félvér kiszabadult és hazaügetett. Néhány óra múlva a két gyanúsított visszatért és ismét elkötötték a lovat a karámból, aki útközben ismét megszokott tőlük és hazatért. A gyanúsítottak ekkor sem álltak el a tervüktől, ismét visszatértek a tanyára lovat lopni, a tulajdonos azonban rajtakapta őket. 

Leégett egy dejtári családi ház fele

Tűz ütött ki egy családi házban vasárnap Dejtáron, a Mezőkert úton. A balassagyarmati és a rétségi hivatásos, valamint az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók is kivonultak a helyszínre, ahol egy vízsugárral eloltották a lángokat. A hetven négyzetméteres ház fele leégett, az ott tartózkodó hat embernek nem esett baja, időben elhagyta az ingatlant. A helyszínre Nógrád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálata is kivonult. 

Már kapható a magyar eper

Megjelent a nógrádi üzletek polcain a magyar eper, ezzel elkezdődött a finomság idei szezonja . Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges tulajdonosa a portálnak elmondta, hogy szinte minden boltban már csak magyar eper kapható, a külföldi áru ugyanis mostanra elfogyott, vagy csak elenyésző számban van. Egyre több kapható a magyar fóliás eperből, amely mostanra olcsóbb is. Jelenleg ők négyezer forintért adják kilóját, de ez a nagyobb szemű eper. Van ugyanis ettől kisebb is, amely háromezer forintba kerül. A zöldségbolt tulajdonosa arra is kitért, hogy a közeljövőben várhatóan tovább csökken majd a szamóca ára. Ez akkor következik be, ha megjelenik a szabadföldi gyümölcs is, amelyre még hozzávetőlegesen három hetet kell várni.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában