Számadás

2023.05.08. 06:52

Eljött az idő: több mint 1200 nógrádi diák ragad tollat az érettségin

A következő hetekben szűkebb hazánk 21 középiskolájában összesen 1241 tanuló tesz érettségit 51 különböző tárgyból. A nógrádi tanulók emelt szinten összesen 573, míg középszinten 4039 vizsgát tesznek majd. Az érettségi előkészítése rendben lezajlott.

Veres Edina

Hétfőn reggel 9 órától már jön az első próbatétel

Forrás: Nool

Ahogy arról a Nool.hu korábban már beszámolt, szűkebb hazánk legtöbb középiskolájában pénteken búcsút intettek a végzős tanulók alma materüknek. Az ünneplés után a fiatalokra hétfőn reggel 9 órától már egy komoly próbatétel vár az emelt- és középszintű írásbeli érettségik képében. 

Magyar nyelv és irodalom az első próbatétel

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint megyénkben május 8-án magyar nyelvből és irodalomból 33-an emelt szinten, míg 863-an középszinten adnak majd számot tudásukról.

– Emelt szinten kedden matematikából 21-en, majd szerdán történelemből 77-en vizsgáznak, középszinten pedig ez előbbi tantárgyból 892-en, utóbbiból 826-an írásbeliznek. Angol nyelvből 749, német nyelvből 143, francia nyelvből pedig 20 vizsga zajlik majd Nógrád vármegyében. Emellett történelemből, matematikából és fizikából összesen 132 esetben az érettségizők idegen nyelven, azaz angolul, németül, vagy franciául adnak számot tudásukról – közölte a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal.

Közismereti vizsgatárgyakból is bizonyítanak

Hozzátették: az Oktatási Hivatal szakmai támogatásával – köznevelési feladatkörében eljárva – a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal látja el az emelt-, és középszintű érettségik szervezési és irányítási feladatait a térségünkben. A kötelező érettségi tantárgyakon – matematikán, magyar nyelv és irodalomon, történelmen, illetve élő idegen nyelven – kívül megtalálható a közismereti vizsgatárgyak körében például az informatika, a honvédelmi alapismeretek, az emberismeret és etika, a katolikus hittan, a mozgóképkultúra és médiaismeret, vagy a társadalomismeret is.

Emellett szakmai ágazati vizsgatárgyak közül autó- és repülőgépszerelési, egészségügyi, turisztikai, fodrászati, kozmetikai, rendészeti és közszolgálati, magas- és mélyépítési, vendéglátóipari, pedagógiai vagy sport ismertekből is érettségiznek szűkebb hazánkban a tanulók.

Mikor milyen tantárgyból adhatnak számot tudásukról a tanulók?

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a hét öt munkanapján 9 órától az alábbi sorrendben zajlanak majd a kötelező tantárgyakból az írásbeli érettségik mind közép, mind emelt szinten. Hétfőn a magyar nyelv- és irodalom kezdi a sort, ami kedden matematikával, szerdán pedig történelemmel folytatódik. Csütörtökön az angol nyelv következik, míg pénteken német nyelvi tudásukról adhatnak számot a tanulók.

Egy héttel később a választható érettségi tantárgyak kerülnek a középpontba. Így például május 15-én 8 órától informatika, május 16-án 8 órától biológia tantárgyból tölthetik ki a feladatlapot a fiatalok. Ez előbbi tantárgy esetében az emelt szintű vizsgát május 22-én 8 órától tartják országszerte. A szakmai érettségi vizsgatárgyakból május 17-én, 9 órakor kezdődnek a vizsgák. Május 18-án két tantárgyból is írásbelizhetnek az érettségizők, így a kémia kérdésekre 8 órától, a földrajzra pedig délután 14 órától válaszolhatnak. A diákok fizikatudásukról május 23-án 8 órától adhatnak majd számot.

Ezután az emelt szintű szóbeli érettségik június 7-től 14-ig tartják majd izgalomban a vizsgázókat, míg az idei érettségi időszak végét jelentő középszintű szóbelik június 19-30. között zajlanak majd le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában