Lezárás

2023.05.07. 15:24

Életveszély? – összefogtak a civilek Nógrád várának megmentéséért (fotók)

A Nógrádi Vár szűkebb hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, évente több ezer turista keresi fel a páratlan kilátást nyújtó helyszínt. Azonban minden egyes tél újabb és újabb sebeket ejt a vár falain. Mára pedig már több kritikus falszakasz van, amelyek állagmegóvása nem várhat tovább.

L.J.

Omlásveszély miatt bezárt a látogatók előtt a nógrádi vár

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Több bejárás is történt a lezárás előtt

Miután elterjedt a hír, hogy lezárták a várat, portálunk Varga Richárddal, Nógrád polgármesterével látogatott el a helyszínre. – A várban legutóbb 2000-ben végeztek nagyobb állagmegóvási munkálatokat, illetve 2018-ban volt egy kisebb feltárás, amely a vár öt százalékát érintette. 2019-ben a lakótorony maradványainak meglazult köveit egy statikussal megvizsgáltattuk. Az akkor elkészült szakvélemény több problémát is jelzett, azonban akkor egyéb intézkedés nem történt – mondta a polgármester.

Hozzátette: – Tavaly kétszer is volt bejárás a várban az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) részvételével. Akkor az oltalombástyára vezető lépcsőnek a javításáról döntöttek, így még akkor felújítottak egy hat méter hosszú lépcsőszakaszt. Idén februárban a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány írásban jelezte az önkormányzat felé, hogy a lakótorony mellé támasztófalként épített fal tetejéről a kőburkolat felfagyott és több kő lecsúszott. Mi ezt továbbítottuk az MNV irányába, majd február 17-én egy újabb szakértői bejárás történt, ahol megállapították, hogy akár életveszélyes is lehet ezen lakótorony köveinek kimozdulása, lecsúszása. 

Kiemelte: ennek következtében március 17-én lezárták a lakótorony környezetének tízméteres területét. Március 22-én a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi Hatósági és Örökségvédelmi Osztálya, az MNV, az önkormányzat és az alapítvány közösen tartott egy bejárást, amely során több szempontból is megvizsgálták a falak állapotát. Ennek során több olyan problémás falszakaszt találtak, amely akár életveszélyes is lehet.

A kaput is veszélyesnek ítélték

Végül az önkormányzat postai úton április 20-án kapott egy értesítést a kormányhivataltól. Ebben leírták, hogy a vár kapujának az állapota balesetveszélyes, a szemle során lehullott kőelemek voltak láthatóak. Az öregtorony állaga leromlott, az eltérő minőségű anyagból készült felújítások és az időjárás miatt repedések keletkeztek, számos elem meglazult, így élet- és balesetveszélyessé vált a környezetére. A külső várfal szintén rossz állapotú, a leeső kövek veszélyeztetik a járókelőket. Az alacsony külső várfalnál, főként a keleti és déli falszakasz mentén a leesés elleni védelem nem megoldott. A nyugati várfalszakasz alatt lakóépületek is vannak, a rossz állapotú várfal pedig azokra nézve is veszélyes. Kötelezték a tulajdonost a jó karbantartási és veszélyelhárítási munkálatok elvégzésére. 

Az MNV pedig mindezek elvégzéséig a nógrádi vár teljes lezárása mellett döntött április 25-én, az önkormányzatot pedig arra kérte, hogy a rendezvényeket is máshol tartsák meg.

Részleges lezárásra törekednek

Varga Richárd arra is kitért, hogy a teljes lezárás nagyon rosszul érinti a települést, mivel Nógrádnak nincs jelentős ipara, így a turizmus adta lehetőségeket próbálják meg kiaknázni. – Nincsenek hiú ábrándjaink, hiszen ez a legnagyobb szabálytalan alakú kővár, amelynek egyszerre történő teljes körű felújítására nem sok esély van. Ezért arra törekszünk, hogy ne az egész vár, hanem csak a különösen veszélyes területek legyenek elzárva a látogatók elől. Mindez fontos lenne a látogatóknak, valamint a környékbeli kereskedőknek és szállásadóknak is – fogalmazott a polgármester. 

Veszélyben a Nógrádi Várjátékok sorsa is

Június 10-én, szombaton immár nyolcadik alkalommal rendeznék meg a helyi értékek közé is bekerülő Nógrádi Várjátékokat, azonban a lezárás erre is hatással van.

– Úgy gondolom, hogy a Nógrádi Várjátékok Nyugat-Nógrád egyik legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye mind színvonalában, mind a látogatók számából megítélve. Az idei rendezvényre pedig már aláírt szerződésekkel is rendelkezünk. Szeretnénk egy eseti engedélyt kérni az MNV-től, hogy a várban tarthassuk meg a várjátékokat, természetesen minden szabályt betartva. A képviselő-testülettel egyetemben az az álláspontunk, hogy a várjátékokat csak a várban lehet megrendezni, ezt nem érdemes elvinni máshova – mondta Varga Richárd, aki már egyeztetett a vármegye vezetőségével és Balla Mihály országgyűlési képviselővel is ez ügyben, akik a támogatásáról biztosították.

Megőriznék a vár szabadságát és korhű szellemét

A Nógrádi vár jelenleg 95 százalékban még feltáratlan, ezért egy komoly feltárási munkára is szükség lenne, amelyhez a különböző hatóságok együttműködése elengedhetetlen. A polgármester úgy véli, hogy a vár szabadságát jó lenne megőrizni. Így nem biztos abban, hogy egy nagyon komoly átépítésről és beruházásról kellene beszélni, sokkal inkább az állagmegóvásra kellene összpontosítani. 

Összefognak a vár megmentéséért

A Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány 30 évvel ezelőtt alakult meg azzal a céllal, hogy a település vára, mint nemzeti kincs megmentése legyen a feladata. Így ösztönzik és támogatják a várral kapcsolatos állagmegóvási, feltárási és felújítási feladatok elvégzését. Időnként várbejárást tartanak, ennek során összeszedik a köveket, a szemetet, illetve a veszélyes részeket ellenőrzik és figyelik a vár állapotát. Egy ilyen februári bejárás során derült fény az idei tél okozta károkra. Az alapítvány ezt a változást jelezte az önkormányzatnak. Az önkormányzat levélben értesítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt a lakótorony támpillérének állapotáról, amelyek végül a teljes lezáráshoz vezettek.

Dr. Kovácsné Balog Mónika, az alapítvány elnöke elmondta, szomorúan vették tudomásul, amikor 2017-ben a nógrádi vár kikerült a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramból. Ugyanis ez biztosíthatta volna a veszélyeztetett falmaradványok megóvását, az erózió megakadályozását. Bár az akkori önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy visszakerüljön a programba, de nem jártak sikerrel. Azonban most egy célzott adománygyűjtéssel próbálnák meg segíteni a vár állapotának javítását.

– Az MNV engedélyével majd egy célzott adománygyűjtést szeretnénk kezdeményezni a vár déli- és a délkeleti oldalán felállítandó fa védőkorlátra, vagy a gyalogkapu fölötti részre. Továbbá a faluban már kialakulóban van egy civil kezdeményezés is a vár részleges megnyitásának érdekében. Az alapítványunk az önkormányzattal és a civil kezdeményezéssel együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy Nógrád község és a vármegye gyöngyszeme a Nógrádi vár, mint Nógrádikum ismét látogatható legyen – hangsúlyozta az alapítvány elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában