Évforduló

2023.05.08. 07:57

Négy előadással emlékeztek Petőfi Sándorra Salgótarjánban

A város egyik legnagyobb létszámú és legaktívabb civil szervezete a Tájak Korok Múzeumok Klub helyi egyesülete. Ennek megfelelően igen gazdag 2023-as programjuk is.

Csongrády Béla

Jól felkészültek, nagy munkát végeztek az előadók

Forrás: Beküldött fotó

A közelmúltban a Civil és Ifjúsági Házban tartott havi klubnapjukat a 200. évforduló jegyében Petőfi Sándor – emlékalbum címmel tartották meg négy előadó – Bódi Györgyné dr., Dupák Sándorné, dr. Nyíri László és dr. Sándor Ottó – közreműködésével. Mondandójukat több nagyobb egységre osztva és kivetített képekkel illusztrálva fejtették ki.

Az első, mondhatni fejezet a szülőhelyeivel – minthogy ez vitatott és több helység is igényt tart erre a címre – és az ugyancsak változatos hátterű iskolázásával foglalkozik. A következő két rész színészi próbálkozásait és katonaéveit mutatja be, majd a szerelem, a közélet illetve a forradalom jelenti az alaposan körüljárt témakört. Az előadók lelkiismeretes és alapos munkával választották ki a Petőfivel kapcsolatba hozható településekről, személyekről és nem utolósorban a költőről készült képeket, rajzokat. Mi sem természetesebb, hogy versek is szerepeltek az élvezetes összeállításban. Az alábbiak szerint befejeződő Jövendölés nem véletlenül került a program végére: Anyám az álmok nem hazudnak, / Takarjon bár a szemfödél: / Dicső neve költő fiadnak, / Anyám, soká, örökkön él.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában