Megyeszékhely

2023.02.01. 18:00

Fenyvesi Gábor: a tarjáni városvezetésnek nem sikerült eredményeket felmutatni

Fejlesztési álmok sokaságáról számolt be Salgótarján várossá nyilvánításának 101. évfordulóján tartott évértékelőjében Fekete Zsolt polgármester. Fenyvesi Gábor, a Fidesz városi elnöke szerint azonban a városvezető beszéde több sebből is vérzett, ráadásul elszomorító tény, hogy még az emlékévben sem sikerült kézzel fogható eredményeket felmutatnia.

Palchuber Kinga

Fenyvesi Gábor reagált a polgármester évértékelőjére

Forrás: Nool

Mint arról Fekete Zsolt is beszélt az ünnepségen: a közgyűlés a város 100. születésnapjára 2022-ben emlékévet hirdetett, melyhez 200 millió forint támogatást kaptak a kormánytól. 

– Szomorú, hogy a jelentős kormánytámogatás ellenére a vezetők egyetlen tavalyi rendezvényükön sem kérték fel egy köszöntőre vagy legalább egy pohárköszöntőre Kelet-Nógrád országgyűlési képviselőjét, azt, aki rendre lobbizik a városért – kezdte reflektálását Fenyvesi Gábor. Hozzátette: – A programok sokasága lezajlott a városban, ugyanakkor azt gondolom, hogy a vezetés a hacacárén kívül mást nem tudott nyújtani a lakóknak. E nagyszabású évfordulón ildomos lett volna elgondolkodni azon, hogy kézzel fogható „ajándékot” is letegyenek az asztalra. Nem a városi cégeken és az intézményeken múlt, hogy a 100. évfordulótól nem sokat kaptunk, mert ez kimondottan politikai akarat kérdése lett volna. 

Fenyvesi Gábor kiemelte: a várossá nyilvánítás 90. évfordulójára az akkori városvezetéssel számos könyvet és kiadványt jelentettek meg, Országzászló Emlékhelyet avattak a Kálvárián, rendbe tették a kis főteret, Förster-emlékparkot hoztak létre és a Buczkó-szobrot is felújították. 

Mit jelentenek a turisztikai fejlesztések?

Fekete Zsolt beszédében utalt arra is, hogy 2016 óta tudatosan építik a turisztikát. Sikerként említette, hogy a felújított Dornyay turistaház tavasszal újra megnyílik a látogatók előtt. 

– Nem tudnám megmondani, hogy mire gondolt a polgármester, amikor tudatos turisztikai fejlesztésekről beszélt, bár feltételezem: még mindig a gumikerekű kisvonatot élteti. Persze, örömteli, hogy a Dornyay turistaház feléled romjaiból, bár ennek a története is igen kusza. A Fidesz-frakció hatására sikerült letörni az eredeti vételárat, később mégis jelentős összeget fordítottak állagmegóvásra, végül pedig egy Interreg pályázat támogatásával múzeummá alakították. Az igazság az, meg lehetett volna találni a módját annak, hogy a felújítás után az épület az eredetihez hasonló funkciót kapjon – emelte ki a Fidesz városi elnöke. 

Levegőben lógnak a beruházások

A polgármester évértékelőjében beszélt a jövőbeli fejlesztési elképzelésekről is. Fenyvesi Gábor ezzel kapcsolatban kifejtette: a TOP Pluszban jelentős keret áll a város rendelkezésére a kormánynak köszönhetően, ám egyelőre felesleges ezzel foglalkozni, hiszen még a TOP és Modern Városok Program beruházásai is a levegőben lógnak. 

– A városvezetés valamiért nem tudja elkölteni a kapott összeget. Érdekes, hogy azok a beruházások – onkológiai központ, főplébánia, 21-es számú főút – már elkészültek, melyek munkálatait nem ők koordinálták. Az atlétikai pálya felépítése már évek óta csak egy terv, pedig számos fiatal tudná kihasználni. Balassagyarmat vezetése később találta ki a pálya ötletét, s már a véghajrában járnak. A meg nem épült Bányamanó múzeum több pénzbe került, mint amennyire az atlétikai pálya előkészítéséhez szükség volna – húzta alá Fenyvesi Gábor. 

Fekete Zsolt a játszóház megépülését is sikerként említette, mely Fenyvesi Gábor szerint közel sem volt annyira jó üzlet. Mint mondta: a város rendelkezésére álló keretösszegből több százmillió forintot költöttek a magáncég működtette létesítményre, sőt, havi másfél millió forintos hozzájárulást ad az üzemeltetési költségekhez az önkormányzat. 

– A tervekkel egy darabig el lehet kápráztatni a népet, de meddig?! Ha a források felhasználásával továbbra sem a gazdasági-társadalmi szerkezet átalakítására fókuszálnak, úgy minden csak felesleges pénzkidobás marad. Ez az irány a teljes leépüléshez vezet… – mondta Fenyvesi Gábor, aki szerint a 2024-es önkormányzati választáson lesz esély változtatni. – Csak a lakosság döntésén múlik az, hogy tovább csúszik-e a város a lejtőn a következő években, vagy esélyt kap, hogy közösen rátaláljunk a helyes útra.

Fekete Zsolt polgármester évértékelő beszédéről itt tudósítottunk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában