Döntés

2022.06.27. 08:01

Mégsem építené meg a gyermekmúzeumot Salgótarján önkormányzata

Eláll a Bányamúzeum jelenlegi épületének szomszédságában, a piac területére tervezett gyermekmúzeum kialakításától Salgótarján önkormányzata, erről már az uniós projektek hazai irányító hatóságát is tájékoztatták – derül ki abból az előterjesztésből, melyet holnapi ülésén tárgyal majd a város közgyűlése. A döntéssel mintegy 70 millió forint nem várt kiadás terheli meg a város idei költségvetését – az elállás miatt ennyi pénzt kell visszafizetni.

Kéri István

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a város rendelkezésére bocsátott, eredendően 9,2 milliárd forintos, a ráemelésekkel időközben bő 10 milliárd forintosra hízott keret egyik legnagyobb volumenű projektje lett volna. Az összefoglaló szerint a bányászati tematikával, elsősorban a fiatal célközönséget interaktív eszközökkel megcélzó ingatlan felépítésére az önkormányzat több mint öt évvel ezelőtt, 2016 végén nyert el 750 millió forintot. Ezt követően derült ki, hogy az eredetileg tervezett helyszín végül több okból sem felel meg erre, az építkezés szomszédos telekre áttervezésével együtt pedig jelentős többletköltség jelentkezett.

Az épületet ide a parkolóhelyek megtartásának érdekében már vasbeton lábakra tervezték, a gyenge altalaj miatt komoly alapozással kellett kalkulálni, így közel 1,3 milliárd forintra emelkedett a beruházás összege. Az önkormányzat összefoglalója szerint ennek a növekménynek a jóváhagyására túl sokat, éveket kellett várni, időközben pedig megemelkedtek az építési költségek. Ez újabb 380 millió forint ráfordítását igényelt volna, sőt, a legfrissebb felelülvizsgálat már 600 millió forintos emelkedést, vagyis immáron közel 2 milliárd forintos összköltséget mutatott ki.

Bár az önkormányzat a 380 millió forint plusz forrásra ismét benyújtotta ráemelési igényét az Irányító Hatósághoz, onnan ugyanaz a válasz érkezett, ami a város által kikért közbeszerzési szakértői véleményekben is visszatükröződött: a szabályok ezt nem teszik lehetővé.

Miután a projektet 2023 végéig le is kellett volna zárni, így a beruházás ellehetetlenült, az önkormányzat és a feltételes közbeszerzésen nyertes vállalkozás közös megegyezéssel felbontották szerződésüket. A döntés egyben azt is jelenti, hogy a város rendelkezésére bocsátott 9,2 milliárd forintból több mint 1,2 milliárd forintot más projektre kell felhasználni legkésőbb jövő év végéig, különben az összeg elveszik. 

Pénzügyi következmény | Az elállásnak pénzügyi következménye is van: az önkormányzatnak vissza kell fizetni a projektre érkezett előleget és annak kamatait is. Az előleg évek óta az önkormányzat számláján, elkülönítetten várja a felhasználást, így jelentős része egyszerű visszautalás, ugyanakkor ennek terhére kifizetések is történtek. A projekt előkészítésére elköltött összeg kamatokkal együtt mintegy 70 millió forint, ez így már sehová nem számolható el. Erre részletfizetési lehetőséget kért az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában