Közgyűlés

2022.08.25. 17:51

Horogra akadt, de végül elúszott több mint egymilliárd forint a megyeszékhelyen

Fontos részletek derültek ki a salgótarjáni közgyűlés csütörtöki ülésén úgy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósuló utolsó beruházásokról, mint a TOP Plusz keretében hamarosan induló első fejlesztésekről.

Kéri István

Forrás: Nool | Archív

Fotó: Hüvösi Csaba

Fekete Zsolt polgármester az ülésen közölte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Irányító Hatóságának képviselői azt jelezték az önkormányzat felé, hogy a város jól halad az elszámolásokkal, abban az élmezőnyhöz tartozik. Mint arra a városvezető is emlékeztetett: a – 2014-2020-as időszakra kapott, de 2023 közepéig elkölthető – 9,2 milliárd forintos városi TOP keret felhasználásának közeleg a végső határideje, de a jövő évre már csak a piac és vásárcsarnok folyamatban lévő, továbbá a Forgách-telepi, hamarosan induló kivitelezések tolódnak át.

Fontos részletet közölt a városvezető a TOP keretében a „levegőben lógott” bő 1,2 milliárd forint sorsáról is. Amint arról korábban már beszámoltunk: az önkormányzat elállt a bányamúzeum szomszédságába tervezett gyermekmúzeum felépítésétől, a megmaradt forrást pedig más projektekre kívánták volna fordítani: a piac környéki útszakaszok felújítására és a somoskői turisztikai fejlesztésekre.

Fekete Zsolt tájékoztatása szerint erre az Irányító Hatóság nem adott lehetőséget, a pénzt a piaci, a játszóházi és a Forgách-telepi projektek növekményébe számították be. A TOP keretében ugyanis több körben és az említetteken felül is kapott már ráemelési jóváhagyásokat az önkormányzat. Az eredetileg 9,2 milliárd forintra tervezett büdzsé, így ezekkel a döntésekkel néhány héttel ezelőtt már a 11 milliárd forintot közelítette. Miután azonban az eredetileg a gyermekmúzeum építésére tervezett bő 1,2 milliárd forintot most a korábbi ráemelésekbe „kompenzálta be” az Irányító Hatóság, összességében a város kerete visszacsökkent bő 9,5 milliárd forintra.

Fekete Zsolt az önkormányzat előrehaladási sikerességét ismertető gondolatoknál úgy fogalmazott: az élmezőnyhöz tartozó Salgótarjánnal szemben vannak olyan települések, ahol még csak a tervezés vagy a közbeszerzés zajlik egyes projektek esetében (miközben azokat 2023 júniusának végéig meg is kell valósítani). Salgótarján esetében a bő 1,2 milliárd forint más célokra történő felhasználását lehetséges, hogy a tervek hiánya vagy a közbeszerzési kötelezettség nem hátráltatta volna, ugyanakkor összességében itt még egy lépéssel „hátrébb” állt az önkormányzat. Ennek elsődleges oka az, hogy az átcsoportosítás miatt olyan pályázati kiírásokat kellett volna újra kinyitni, amelyeket akár több éve lezárt az Irányító Hatóság.

Három beruházással indulhat az újabb fejlesztési keret elköltése
A következő, 2021-2027-es időszakra szóló, 11 milliárd 156 millió forintos városi TOP Plusz keret felhasználását mielőbb megkezdené az önkormányzat, tekintettel az infláció és az építőipari áremelkedések mértékére. Fekete Zsolt elmondása szerint ugyanakkor jelenleg még csak az energiahatékonysági beruházásokat lehetővé tevő pályázat érhető el.

Ezen a területen négy projektet tervez a város, amelyből három esetben a szükséges támogatások lehívásához nélkülözhetetlen folyamat elindításáról döntöttek az ülésen. Az önkormányzat a táncház energetikai korszerűsítésére 45 millió forint, az Egészségügyi Szociális Központ épületének felújítására 290 millió forint, míg a városi sportcsarnok energetikai beruházására 610 millió forint támogatást kíván felhasználni. A további, a TOP Plusz keretében tervezett beruházások esetében folyamatosan készülnek a tervek annak érdekében, hogy a pályázati kiírások megjelenésekor mihamarabb le lehessen hívni a szükséges támogatási összegeket – tette hozzá Fekete Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában