Természetben

2023.01.28. 10:45

Tavasszal megnyílik a látogatók előtt a felújított Dornyay turistaház ajtaja

Új köntöst kaphat a megyeszékhely belvárosa: épületeket korszerűsítenek majd, de több turisztikai beruházást is megvalósítana az önkormányzat. Minderről Fekete Zsolt polgármester adott tájékoztatást évértékelő beszédében.

N.O.

Dornyay túristaház Eresztvényben

Forrás: Nool

Fotó: Palchuber Kinga

Fejlesztések sokaságáról számolt be a várossá nyilvánítás 101. évfordulóján tartott ünnepi beszédében Fekete Zsolt.

– 2016 óta tudatosan építettük kis lépésekben a helyi turisztikát. Ebben sajnos részben megrekedtünk, de nem engedtük el, határozott célunk a továbblépés. Hisszük ugyanis, hogy legfőbb értékeinkre, természeti értékeinkre tudunk és kell építenünk – közölte Fekete Zsolt.

Hozzátette: hosszú évek óta szerették volna a Dornyay turistaházat felújítani, mely idén célba ért. Az épület tavasszal újra megnyitja kapuit, hosszú távú tervük van a működésére vonatkozóan is.

A polgármester kiemelte: a TOP Pluszban több turisztikai fejlesztést is megvalósítanának. A turistaházzal szemközti területet rendbe tennék, de a salgói várhoz vezető turistaút felső szakaszát is felújítanák. Ezen kívül a Petőfi kunyhót és parkját, valamint a somoskői vár alatti parkolót is korszerűsítenék, valamint az Eresztvényi Látogatóközpont körüli területet is rendbe hoznák és a madárpark kialakításának második üteme is elkezdődhet. A városvezető bízik benne, hogy a Beszterce-tó környékét is sikerül felújítani.

Fekete Zsolt kiemelte: több óvodát felújítottak a városban, továbbá korszerű sport- és élményudvarokat hoztak létre. A jövőben a városi sportcsarnokot, a táncházat és az egészségügyi-szociális központot energetikailag korszerűsítik. 

A polgármester beszélt a belváros rekonstrukciójáról is, amely magába foglalja a Lakbertől a Salgó Centerig, valamint a Karancs Szállótól az Arany János útig terjedő közterületek felújítását és a József Attila Művelődési Központ színháztermének korszerűsítését is. A munkálatok során egységes képet kaphat a burkolat sokkal több zöldfelülettel, illetve városi tanösvénnyel és attraktív utcabútorokkal gyarapodhat a város.

Mint mondta, a bicikliút negyedik üteme a végénél jár. Emellett sportpályák és kondiparkok épülnek és újulnak majd meg.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője korábban portálunknak a térség fejlesztéseiről nyilatkozva elmondta: jól halad a Szent Lázár Megyei Kórház onkológiai központjának kiépítése is, s bár a salgótarjáni piac munkálatai nem várt akadályok miatt megcsúsztak, azonban ami késik, az nem múlik. A jelenleg is zajló, de fontos projektek között említette többek között a salgótarjáni Forgách-telep kolóniáinak a felújítását is.

Mint arról is beszámoltunk: a kormány idén több mint 262 millió forint rendkívüli önkormányzati támogatást biztosít a megyeszékhelynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában