játékok

2020.12.29. 17:20

Milliókat fizet a város a tarjáni játszóház bérlőjének

Harmadik próbálkozásra végre bérlőt talált az önkormányzat a pályázati forrásból épített salgótarjáni játszóházra, ám 2021-ben így is 33 millió forintjába kerül a városnak a létesítmény fenntartása. A helyi ellenzék szerint a városvezetés botrányosan rossz, a pályázó – egy korábbi szocialista polgármester kft.-je – viszont zseniális szerződést kötött öt évre.

NMH

Salgótarján, Játszóház. Gyerekek nézik az üres játszóházat.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Először június elején számoltunk be arról, hogy Salgótarján önkormányzata pályázat útján keres bérlőt a Munkácsy úti játszóházra, melynek megépítésére a baloldali városvezetés uniós és hazai forrásból mintegy 280 millió, saját forrásból pedig további 68 millió forintot költött el. A pályázat sikertelen volt, bérlőt nem találtak. A helyi Fidesz-KDNP frakció akkor emlékeztette a polgármestert: már a beruházás elején felvetették, hogy működőképes lehet-e egy játszóház a nógrádi megyeszékhelyen, s a tervezett helyszín megfelelő-e egyáltalán erre a célra. Úgy fogalmaztak, hogy a kialakult helyzetben az volna a legjobb megoldás, ha a város maga üzemeltetné a játszóházat.

A városvezetés azonban nem tett le arról, hogy bérbe adja a vonatúj létesítményt, melyet néhány hónappal az átadása után már emberméretű gaz borított be: október 15-ei, majd december 1-jei beadási határidővel is megjelent a pályázati felhívás a város honlapján.

A 3100.hu hétfőn számolt be arról, hogy a harmadik körben sikeresen zárult a pályázat. Ezúttal három jelentkező volt: egy egyéni vállalkozó, az önkormányzati tulajdonú Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. (Remek), továbbá a P.B.A. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. – a legkedvezőbb ajánlatot utóbbi cég adta. A bérleti szerződés 2021. január elsejével lép életbe. A nyertes ajánlatot tévő cég a játszóház üzemeltetése mellett különböző családi rendezvények, gyerekzsúrok, kisebb közösségi rendezvények és szórakoztató programok megtartására is lehetőséget teremt majd. Emellett az önkormányzat által meghatározott időpontokban – legfeljebb évi tíz alkalommal – a helyiséget ingyenesen rendelkezésre bocsátja városi programokra, illetve évente öt gyermek közösségi rendezvényt is megszerveznek majd.

A portál információi szerint a P.B.A. Kft. havi nettó 97 800 forintot fizet a játszóház bérléséért, ugyanakkor a cég az önkormányzattól havi 1,25 millió forint hozzájárulásra jogosult a feladatok ellátásához. Az önkormányzat mindemellett vállalta azt is, hogy április végéig összesen 18 millió forint értékben valósít meg eszköz-, berendezés-, bútor- és játékbeszerzést, illetve infrastrukturális beruházást az épületen.

Ők üzemeltetik a létesítményt

Az interneten elérhető, nyilvános céginformációk szerint a pályázaton nyertes P.B.A. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. székhelye a főváros 7. kerületében, fióktelepe pedig Salgótarjánban van. A társaságot 2006-ban jegyezték be, fő tevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás. Nettó árbevétele tavaly alig több mint 7 millió forint volt, a céghez bejegyzett utolsó létszámadat pedig egy fő. A kft. ügyvezetője és tulajdonosa Puszta Béla, aki szocialista színekben 1994 és 2006 között volt a város polgármestere.

„Azt hittük, hogy vége politikai szempontból az évnek, de Fekete Zsolt polgármester olyan csomagot rakott a salgótarjániak karácsonyfája alá, hogy arra reagálni kell. Karácsony előtt a járványhelyzet alatt olyan bérleti szerződésről döntött a szocialista polgármester a játszóház üzemeltetésére, ami egyszerűen felfoghatatlan. Oláh Péter és Molnár Károly után, most a volt szocialista polgármester húzta csőbe Fekete Zsoltot és csapatát” – reagált közleményében Fenyvesi Gábor önkormányzati képviselő, a városi Fidesz-KDNP frakció szóvivője.

Hozzátette: az újabb pályáztatás során megváltoztak a bérbevételi lehetőségek, a városvezetés már meglebegtette az önkormányzati támogatás lehetőségét.

„Volt, aki látott ebben fantáziát, ki is csavarta az összes lehetőséget a Feketéék által kiírt, átgondolatlan pályázatból. Az bérlő egy zseniális ötéves bérleti szerződést vert át a polgármesteren, egy olyat, amiben szinte semmi üzleti kockázat nincs” – fogalmazott, és kiemelte, hogy a bérleti és támogatási konstrukció azt jelenti, hogy öt év alatt 75 millió forintot kap a pályázati nyertes vállalkozó az önkormányzattól, ráadásul a kezdeti befektetés költségeit is a város finanszírozza.

„Ez egyszerűen felfoghatatlan. Nem szeretnénk rontani a bérlő által zseniálisan kialkudott pozícióit, de ezekkel a feltételekkel bármely önkormányzati cég elüzemeltetné a játszóházat. Ennyit Fekete Zsolt és csapata üzleti és gazdasági érzékéről. Ez a felelőtlen gazdálkodás, az átgondolatlanság és a koncepciónélküliség iskolapéldája” – tette hozzá a frakciószóvivő.

Fekete Zsolt: az eredeti szándék egy jóval kedvezőbb konstrukció volt

Megkerestük Fekete Zsoltot is, aki a veszélyhelyzeti ügyrendnek megfelelően egy személyben hozott döntést a pályázat kapcsán. A polgármester válaszában úgy fogalmazott: a három ajánlattevők közül a P.B.A Tanácsadó és Szolgáltató Kft. adta be az összességében legkedvezőbb ajánlatot.

„Az első pályázati kiírás az önkormányzat számára legkedvezőbb feltételekkel történt meg, azaz, hogy a működtetés az önkormányzat számára semmibe nem kerül. Érkezett be pályázat, ám az eljárás eredménytelen lett, mert már akkor is jelezték a pályázók, hogy csak működési támogatás mellett képesek működtetni a játszóházat. Azért furcsálljuk a Fidesz álláspontját, mert Tolnai Sándor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője is pályázott cégével a játszóház működtetésére, aki már a pályázatában jelezte, hogy igényt tartana működési támogatásra. A második pályázati kiírás során engedte az önkormányzat a működési támogatás megjelölését, ám ekkor irreális igények jelentek meg a pályázók részéről” – közölte a városvezető.

Fekete Zsolttól megkérdeztük, hogy van-e esetleg lehetősége az önkormányzatnak visszalépni a szerződéstől, illetve megfontolják-e ennek lehetőségét. A polgármester hangsúlyozta: a bérleti szerződés az érvényes, ide vonatkozó jogszabályok alapján készült, és a szerződés megszűnésére vagy megszüntetésére vonatkozó szabályokat is tartalmazza.

„Semmi nem indokolja, hogy egy érvényes és eredményes pályázati eljárást követően a versenyhelyzetben nyertes, önkormányzat számára összességében legkedvezőbb ajánlatot adó pályázójával ne kössön szerződést az önkormányzat. A játszóház, mint szolgáltatást nyújtó intézmény, évek óta komoly igényként jelenik meg a városlakó gyermekes családok részéről” – indokolta Fekete Zsolt. Megerősítette továbbá, hogy a P.B.A. Kft.-nek nyújtott havi 1,25 millió forintos támogatást a város éves költségvetéséből fedezik majd.

S hogy a városvezető szerint ez a szerződés megvalósítja-e a játszóházhoz fűzött előzetes várakozásaikat? „Természetesen az önkormányzat eredeti szándéka egy jóval kedvezőbb működtetésre vonatkozó konstrukció volt, mint ahogyan az az első pályázati kiírásban látszik is. Látva a családosok, a lakosság igényeit, a játszóház, mint beruházás támogatottságát, az önkormányzat jóval nagyobb érdeklődésre számított szolgáltató cégek részéről, amely – mint az az egyes pályázati kiírásokon részt vevő pályázók számából is látszik – elmaradt az előzetes várakozásoktól” – válaszolta kérdésünkre a polgármester, hozzátéve, hogy a koronavírus-járványhelyzet idén tovább nehezítette a helyzetet, és egyelőre nem látszik, 2021-ben mi várható. Fekete szerint egy ilyen bizonytalan helyzetben volt kénytelen az önkormányzat megpályáztatni a működtetést.

Ennyiért miért nem egy városi cég üzemelteti?

Mint írtuk, felmerült javaslatként, hogy az önkormányzat egyik cége is üzemeltethetné a létesítményt.

„Az előzetes számítás szerint ez jóval többe került volna az önkormányzatnak a jelenlegi bérleti szerződéshez képest. Valamint jogszabály szerint a versenyeztetés kötelező volt a játszóház esetében, és mint az az eljárásból is látszik, az önkormányzat cége, a Remek Kft. rosszabb ajánlatot adott a nyertesnél” – fogalmazott Fekete Zsolt polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában