Nógrádban is szinte minden ünnepi asztalra kerül bejgli, íme egy, a repedésmentesség ígéretével kecsegtető recept

Aligha akad olyan háztartás szűkebb hazánkban – vagy akár az egész országban –, ahol a karácsonyi ünnepi asztalra nem kerül bejgli desszertként.

Veres Edina

Az ízesítés tekintetében megannyi lehetőség kínálkozik, amelyek közül a leggyakoribbak a mákos, a diós, a meggyes-mákos, vagy épp a gesztenyés bejgli. A háziasszonyoknak azonban rendszerint nem a megfelelő ízesítés kiválasztása miatt „fő a fejük”, hanem sokkal inkább az okoz számukra bosszúságot, hogy sütőből kivett tekercsek teteje szétrepedt. Böngészve a Mindmegette oldalt azonban találhatunk egy videót is tartalmazó elkészítési útmutatót, amely a karácsonyi konyhatündéreket a repedésmentes, sok-sok töltelékkel teli bejgli elkészítésének ígéretével kecsegteti.

A tésztához először is 120 milliliter tejet kell testhőmérsékletűre langyosítani, majd kicsi cukorral és 12 gramm élesztővel csomómentesre keverni, végül 20 percig hagyni, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák a tejben. Ez idő alatt fél kilogramm lisztet, 50 gramm átszitált porcukrot egy csipetnyi sót, 20 dekagramm szoba-hőmérsékletű vajat és egy tojás sárgáját elmorzsoljuk, majd az összekevert hozzávalókhoz – a 20 perc letelte után – hozzáadjuk az élesztős tejet. Az elegyet simára dolgozzuk, amely folyamat a felvételben elhangzó ajánlás szerint 17 percig kell, hogy tartson. A tésztát három darab, 250 grammos részre osztjuk. Érdemes frissen tartó fóliába helyezni az így kapott cipókat, hogy ne száradjanak ki, amíg elkészül a töltelék.

A töltelékhez 110 gramm diót vagy ugyanennyi mákot ledarálunk. Ezután a többi hozzávalóval, azaz 55 milliliter vízzel, 80 gramm cukorral, egy kávéskanálnyi vaníliás cukorral, 50 gramm mazsolával, egy csipetnyi sóval és kicsi fahéjjal, valamint egy citrom közel harmadának lereszelt héjával a mákot – vagy a diót – erős lángon főzzük közel öt percig, illetve amíg el nem kezd sűrűsödni. Természetesen a másik ízesítés esetében szintén így teszünk.

A sütemény összeállításának első lépéseként egy lisztezett felületen téglalap alakúra, egyenletes vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük a még meleg töltelékekkel és légmentesen felcsavarjuk. Tojással lekenjük, illetve a diósra diószemeket helyezünk díszítésnek. Egy éjszakára fedetlenül a hűtőbe tesszük, hogy a tojás megszáradjon rajta és szép márványos legyen az elkészült bejglink. A hűtőből kivéve a rudakat hurkapálcikával átszúrjuk 6-7 helyen egészen az aljáig. Végül a 170 Celsius fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt, felszeletelhetjük és fogyaszthatjuk, vagy akár frissentartó fóliába csavarva, szobahőmérsékleten kettő, esetleg három hétig is tárolhatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában