Főzz a Nool.hu-val! – az ünnepi menük sült húsait franciasalátával érdemes bolondítani

A töltött káposzta mellett a sült húsok is az ünnepi menüsor hagyományos fogásai közé tartoznak. A különböző sültekhez teli találat lehet a francia saláta, ami akár önálló köretként is megállja a helyét.

Veres Edina

A franciasaláta remek kiegészítő lehet számos frissensült mellé

Forrás: Mindmegette.hu

Karácsony napjai alatt sem foghatnak mellé vele a hazai, illetve a Nógrád megyei háziasszonyok, de a majonézes finomság ugyanúgy megállja a helyét a szilveszteri hidegtálakhoz kínálva. A franciasaláta megannyi módon elkészíthető, ugyanakkor talán akkor a legízletesebb, ha a majonézt is saját kezűleg készítik hozzá a konyhatündérek. Egy ilyen recept olvasható a Mindmegette.hu oldalon is.

A leírás szerint először 500 gramm burgonyát kell héjastól megfőzni. Figyelni kell rá, hogy a krumplikat nem szabad szétfőzni. Amikor elkészültek megpucoljuk és felkockázzuk őket. Ezután a megtisztított és felkockázott 300 gramm sárgarépát 250 gramm zöldborsóval együtt megfőzzük enyhén cukros, sós vízben. Végül kockára vágunk 250 gramm csemegeuborkát, illetve ugyanígy teszünk 300 gramm meghámozott almával, miután a magházat is eltávolítottuk. Ez utóbbi alapanyagot felhasználásig hideg citromos vízbe helyezzük.

Amíg a zöldségek főnek, elkészítjük a házi majonézt. Ehhez öt tojás sárgáját egy tálba ütjük, majd egy habverőbetéttel ellátott botmixerrel, vagy kézi robotgéppel keverni kezdjük, miközben lassan, fokozatosan hozzáadagolunk 400 milliliter étolajat. Akkor kevertük megfelelően az összetevőket, ha a mártás sűrű majonéz állagúvá válik. Sóval, őrölt fekete borssal, három evőkanál mustárral, ugyanennyi tejföllel és egy fél citrom facsart levével ízesítjük, egy habverővel összekeverjük, majd hűtőbe tesszük.

A lehűtött majonézes mártásba tesszük az előkészített, már kihűlt zöldségeket, legutolsóként a krumplit. Ezeket óvatosan összedolgozzuk a mártással, ügyelve arra, hogy ne törjük össze őket. Fogyasztás előtt érdemes legalább egy órára a hűtőbe tenni az elkészült franciasalátát, hogy az ízei összeérjenek. Tálalásnál aprított petrezselyemmel díszíthetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában