Karácsonyi főfogásként töltött káposzta kerül sok családnál az asztalra, mutatunk egy klasszikus receptet

Karácsonykor a halászlé, a bejgli és a mézeskalács mellett a töltött káposzta is elmaradhatatlan „szereplő” sok magyar – és természetesen sok megyei – család ünnepi asztalán. A háziasszonyok megannyi elkészítési útmutatót találhatnak a szakácskönyveket, vagy épp az internetet böngészve, míg a Mindmegette oldalon a klasszikus töltött káposzta receptjére is rábukkanhatnak.

Veres Edina

A töltött káposzta a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele

Forrás: Mindmegette

A leírás szerint először is a tölteléket kell összeállítani. Ehhez megmosunk 100 gramm rizst, amit hozzáadunk az egy kilogramm darált sertéscombhoz. Ezután egy fej apróra vágott vöröshagymával, és három gerezd hasonló nagyságúra aprított fokhagymával, sóval, őrölt fekete borssal, valamint pirospaprikával ízesítjük. Végül az összes összetevőt óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk.

Amint ezzel megvagyunk – ízlés szerint – kimossuk az egy fej káposztát, majd a lefejtett levelekbe, vagy ahogy Nógrád megyében gyakran nevezik, harasztokba belegöngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk – néhány nagyobb kivételével – és a lábas aljára pakoljuk a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre tesszük rá a megtöltött káposztákat, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A félretett 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Hozzávetőleg 70-80 perc alatt készül el a töltött káposzta, a szükséges idő azonban függ a hústól is.

Amikor megfőtt, rántást készítünk hozzá. Ehhez kevés olajat hevítünk, majd megpirítunk benne két evőkanál lisztet. A tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, illetve két evőkanál tejfölt is belekeverünk. Ezután a káposzta levéből annyit adunk hozzá, hogy közel egyforma meleg legyen, majd rászűrjük a káposztára és összeforraljuk. Azonnal tálalhatjuk, friss kenyeret és tejfölt kínálva hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában