Különleges kocsonya karácsonyra, készíthetik tojással a nógrádiak is

A tartósan hűvös idő beálltával egyre több asztalra kerül egy igazán népszerű téli étel: a kocsonya.

Veres Edina

A Nool.hu ajánlata az ünnepekre: különleges karácsonyi kocsonya tojással

Forrás: Mindmegette.hu

A hideg évszak egyik ikonikus ínyencsége sok háztartásban, így például szűkebb hazánkban is megtalálható az ünnepi menük között. A kocsonya elkészítésének alapja szinte minden esetben azonos, hiszen a bőrkés-porcos-csontos hozzávalókat fűszerekkel hosszan főzve, majd kihűtve már bele is meríthetjük kanalunkat az aszpikos finomságba. Azonban szinte minden családnak megvan a maga receptje, amelynek köszönhetően megannyi variációt találunk a kocsonya szót beírva az internetes böngészőbe. Vannak háziasszonyok, akik zöldségekkel is dúsítják, mások füstölt hússal varázsolják egyedivé az ízvilágát, míg akadnak, akiknél színhús, így például sertéscomb is szerepel az összetevők listájában. A Mindmegette oldalát szemlézve azonban szemet szúr egy talán még ennél is különlegesebb recept, amely szerint a kocsonya hozzávalói közül nem hiányozhat a tojás sem.

Karácsonyi kocsonya tojással
Néha eltérhetünk a megszokottól, hiszen az új ízek feldfedezése is öröm
Forrás: Mindmegette.hu

Az elkészítési javaslat szerint első lépésként másfél kilogrammnyi sertés körmöt – tisztítás után – kisebb darabokra, illetve 50 dekagrammnyi füstölt tarját nagyobb kockákra kell vágni. Megpucolunk és megmosunk öt gerezd fokhagymát, illetve egy kisebb fej vöröshagymát, amiket a kocsonya többi hozzávalójával egy nagyobb fazékba teszünk, majd felengedjük hozzávetőleg négy liter hideg vízzel. Körülbelül 20 darab szemes borssal, két teáskanál őrölt borssal és sóval ízesítjük a fazék tartalmát. A recept szerint azonban ez utóbbi fűszer mennyiségével nem árt csínján bánni, tekintettel rá, hogy a füstölt hús maga is sós. Ezután lassú tűzön körülbelül három-négy órán át főzzük, miközben a víz tetejére felúszó habot le kell szedni. Ez idő alatt a tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, végül felszeleteljük.

A megfőtt körmökből minden kocsonyás tálba teszünk, akárcsak a tarjából és a szeletelt tojásból, majd a kocsonya levét rászűrjük. A tálakat hideg helyre, vagy hűtőbe helyezzük és három-négy órán pihentetjük, amíg a lé megdermed. Tálalásnál pirospaprikával és borssal meghintjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában