Nógrád-szerte készítik a mézeskalácsot karácsony idején, mi is mutatunk egy receptet

A desszertek között van egy, ami egészen biztosan nem hiányozhat egy karácsonyi asztalról sem. Ez nem más, mint a mézeskalács.

Veres Edina

Így néz ki a rögtön puhuló mézeskalács

Forrás: mindmegette.hu

Nógrád megyében megannyi helyen igazi csodákat varázsolnak a mézeskalácsból a szeretet ünnepéhez közeledve, így például Somoskőújfaluban, Vizsláson és Bárnában is megalkották a települések legikonikusabb épületeit a mézes finomságból. Szűkebb hazánk több községében – például Lucfalván – szakköri foglalkozásokon sajátíthatják el a háziasszonyok a sütemény elkészítésének fortélyait. Emellett portálunk az elmúlt években több olyan megyei mézeskalács-készítőt is bemutatott, akik mesterei a mázzal díszített karácsonyi süteményeknek, köztük a balassagyarmati Uram Margitot, a bárnai Gajdár Zoltánnét, vagy a szécsényi Takács Bélát.

Természetesen az internetet böngészve szintén megannyi elkészítési javaslatra bukkanhatnak a háziasszonyok, így például a Mindmegette oldalán egy rögtön puhuló mézeskalács – videóval kiegészített – receptjére is.

A leírás először a száraz összetevőket, azaz egy kilogramm lisztet, 16 gramm szódabikarbónát, egy csomag mézeskalács fűszerkeveréket, 40 gramm porcukrot, egy csipetnyi sót kell összekeverni. Ezután hozzáadunk 300 gramm mézet, öt tojást, 250 gramm szobahőmérsékletű vajat, illetve öt evőkanál tejet, majd ezeket jól összegyúrjuk.

Lisztezett felületre helyezzük a tésztát, a tetejét is megszórjuk liszttel, majd hozzávetőleg fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. A kiválasztott formákkal kiszúrjuk a tésztát, majd az így kapott csillagokat, hóembereket, fenyőfákat vagy egyéb sütemény alakokat a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezután 160 Celsius fokon 6-8 percig sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni.

Ez idő alatt elkészítjük a díszítésükhöz szükséges mázat. Ehhez 200 gramm porcukrot, egy evőkanál étkezési keményítőt, egy csipetnyi sót átszitálunk egy tálba. Egy közepes méretű tojás fehérjéjét elkezdjük habbá verni, ahogy keményedik a hab, úgy kell evőkanalanként, fokozatosan hozzáadagolni a cukros keveréket. A folyamat végén néhány csepp citromlevet is elkeverünk benne. Ettől fényessé válik a máz, amit valamilyen habzsákba, vagy kinyomóba töltünk, és kidíszítjük vele a kihűlt mézeskalácsokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában