Megemlékezés

2024.05.15. 19:55

Ókovács Szilveszter: bárhová születhet tehetség – táblát avattak a gyarmati énekes emlékére (fotók)

Gábor (Gráber) József, színész, operaénekes, rendező, műfordító emlékére egykori szülőháza helyén, a művelődési központ falán avattak emléktáblát. A balassagyarmati megemlékezés fővédnöke Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt.

Lukács Zsófia

Gábor József emléknapján Csach Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelten Ókovács Szilvtesztert. A város vezetője emlékeztetett a holokauszt 80. évfordulójára, valamint a színész, operaénekes halálának 95. évfordulójára, mely alkalomból a salgótarjáni Hagyományőrző Civil Egyesület kezdeményezte az emléktábla állítását.

Bauer József (jobbra) és Csach Gábor koszorúz a művelődési központ falán elhelyezett táblánál. Itt állt egykor a Gráber család háza
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

 

–A balassagyarmati zsidóság történelmét tekintve, a rabbikon túl a zenészek és a muzsikusok voltak a leghíresebbek a város szülöttei közül, akik egyformán voltak otthon a komolyzene és a könnyűzene világában is, például: Kondor Ernő színész, nótaszerző, vagy Rózsavölgyi Márk, a csárdás "atyja" is– emelte ki Csach Gábor.

Hozzátette, hogy a város új színházterme is ezen a helyszínen épül fel, amelynek a bejárata a tervek alapján Gráber József egykori szülőházánál lesz.

Ismertetik, mit tett a helyi zsidóság a városért

Bauer József, a helyi zsidó hitközség vezetője, a Kertész István Alapítvány elnöke elmondta: Balassagyarmaton egymást követik a megemlékezések a holokauszt 80. évfordulóján.

 – Egész évben szeretnénk bemutatni mind a mai, mind a holokauszt előtti zsidóság életének eseményeit és ismertetni azt, hogy mit tettek a városért az őseink. Ezért is fontos, hogy ma egy híres operaénekesre emlékezhetünk, a város szülöttére– hangsúlyozta Bauer József.

Az emléktábla leleplezését követően, elhelyezték a megemlékezés virágait a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ falán a jelenlévők, majd az esemény a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában folytatódott. Csábi István, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a megemlékezés második helyszínén az ünneplőket, ezt követően Ókovács Szilveszter méltatta az egykori operaénekest. 

 

Emlékkoncerttel zárták a megemlékezést

– Nem az a lényeg, hogy több ezren emlékezzünk meg egyszerre, hanem az, hogy legyen a városnak kire emlékeznie, legyen akire büszkék lehetünk. Meg kell ismertetni Gábor József nevét, hiszen egy sokszínű ember, egy igazi homo ludens és beskatulyázhatatlan művész volt. Műfordítóként, énekesként, színészként, újságíróként is kiemelkedően kommunikált, mindemellett az operaházi lábnyoma is elképesztő. Karrierje a Vígszínházból indult, majd Bánffy Miklós és Radnai Miklós intendánsok hívására az Operaházba is többször visszatért, ahol nem csak énekelt, hanem rendezett is. Fiatalon 50 éves korában hunyt el, azonban életéből három évtized művészettel volt tele – fogalmazott Ókovács Szilveszter.

A főigazgató arra is kitért, hogy a balassagyarmatiak egy olyan embert tisztelhetnek Gábor József személyében, aki megmutatta, hogy bárhová születhet tehetség. Sikeréhez a zsidóság is hozzájárult, hiszen mindig fontos szerepet töltöttek be a kultúrában.

Az emlékkoncerten a közönség hallhatta hangfelvételről Gábor József előadását, a zeneiskola színpadán pedig Nógrádi Gergely Madách-díjas operaénekest, Takács Lilla operaénkest, Barta Enikő énekművészt, valamint a Balassagyarmati Dalegyletet. Hangszeren közreműködött: Kocsis Anna, Kósa József, Baranyi Gábor és Dani János.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában