Helyi sport

2017.07.06. 09:10

Eldőlt: az NB III-ban a Gyarmat

fenyvesi

A magyar labdarúgás történetében talán még nem fordult elő sosem olyan hercehurca, mint ami most az NB III-as csoportok kialakítását megelőzte. A szövetség sem állt feladata magaslatán, a klubokat is sokáig hagyták kétségek között, ám az MLSZ kedd délután Balassagyarmatra megérkezett értesítése egyértelműen leszögezi: augusztustól már az NB III-ban szurkolhatunk a BSE focistáinak.

Az előzmények bizonyára minden nógrádi sportrajongó által köztudottak, de nem árt azért ismételni. A Balassagyarmati VSE meglehetősen nagy fölénnyel, veretlenül, mindössze három döntetlennel a tarsolyában szerezte meg a megyei első osztály aranyérmét, és besöpörte a megyei kupaelsőséget is. Azt már előre tudni lehetett, hogy az MLSZ rendelkezése értelmében a tizenkilenc megyebajnoknak, plusz Budapest bajnokának még egy osztályozót kell vívni a harmadosztályú tagság kiharcolásához. A magasabb szinten való szereplés követelményeit azonban csupán tizennégy egyesület vállalta, így igen foghíjas lett a rájátszás mezőnye. Ám az országos szövetségben az ésszerűbb megoldások helyett egy felettébb furcsa és igazságtalan logika alapján alakították ki a párosításokat. Nem csupán az alap-küzdelemsorozatban elért teljesítmény minőségét, hanem a területi elvet is teljesen figyelmen kívül hagyták, ráadásul a sorsolást úgy végezték el, hogy előbb kihúztak a kalapból négy párt, a maradék hat együttes pedig automatikusan NB III-as tagságot nyert. Már pusztán ezen a tényen meghökkentek és felháborodtak a csapatok képviselői, ráadásul a három legerősebb mutatóval rendelkező gárda közül kettő épp egymással került szembe, tehát meccselhetett ki-ki alapon a BSE a Bács-Kiskun megyében szintén veretlenül nyertes Duna Aszfalt Tiszakécske VSE alakulatával. Amit aztán kettős vereséggel buktak el a balassagyarmatiak.

[caption id="" align="aligncenter" width="960"] Bonivárt (fehérben) tavasszal minden meccsen vezéregyénisége volt a BSE-nek[/caption]

Ám közbeszólt a szerencse, és mégsem kellett lemondani a vágyakról. A Ferencváros második csapata után a Szigetszentmiklós visszalépése nyitotta ki a kaput az Ipoly-partiak számára, hiszen ezzel újabb hely szabadult fel a harmadosztály 48 tagú mezőnyében, amit immár „alulról” töltöttek fel. Mivel a gyarmatiaknál jobb mutatókkal rendelkező, az osztályozón szintén vesztes Vas megyei bajnok Körmend nem vállalta a feljebb lépést, ezzel a Balassagyarmat került az NB III küszöbére. Az indulási szándéknyilatkozatot a klub elküldte Budapestre, amit aztán az MLSZ-ben kedvezően bíráltak el, és a július 4-i döntés értelmében Kis Károly legénysége át is léphet azon a bizonyos ajtón.

A BSE immár teljes gőzzel, és megnyugodva folytathatja a hét elején megkezdett alapozást, és várhatja a közelgő csoportbeosztást, kikkel is mérkőzhetnek meg az augusztus közepén induló harmadik vonalban.

Ugyancsak jó sporthír Balassagyarmatról, hogy a Kábel SE férfi kézilabdázói bennmaradtak az NB I/B-ben. Itt a csoportbeosztásról július 6-án, csütörtökön döntenek a Magyar Kézilabda Szövetségben, de az előzetes információk szerint Győrffy Sándor tanítványai maradnak a Keleti csoportban.

Hegedűs H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában