Nool.hu podcast

2024.07.07. 06:50

Inzulinrezisztencia: napjaink „járványáról” kérdeztük a szakembert (podcast)

Egyre többeket érint manapság az inzulinrezisztencia, ám talán még mindig nem foglalkozunk vele eleget. Nagyon komoly szövődményekhez vezet pedig, ha elhanyagoljuk. Tóth Boglárkával beszélgettünk az alattomos betegségről.

Angyal Eszter

Hajhullás, hízás, állandó fáradékonyság, feszültség, alvászavarok, édesség utáni vágy – csak néhány az inzulinrezisztencia legjellemzőbb tünetei közül. Ez alatt a betegség alatt a szénhidrát-anyagcsere zavarát értjük, amikor a sejtek érzéketlenné válnak a inzulin nevű hormon hatásával szemben, ami segítené a vércukor sejtekbe való eljutását. Alattomos problémáról van szó, gyakran viszonylag későn ismerik fel, amikor már több tünet is megjelenik.

Inzulinrezisztencia
Ezúttal az egyre többeket érintő inzulinrezisztenciáról beszélgettünk Tóth Boglárkával
Fotó: Angyal Eszter / Forrás: Hír FM Salgótarján

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is számontartott inzulinrezisztencia korai felismerése és kezelése kulcsfontosságú az egészség szempontjából, így a szakemberek azt javasolják, hogy már a legelső gyanús jelnél érdemes részletes laborvizsgálat révén utánajárni a probléma forrásának. De hogy mit is jelent pontosan az inzulinrezisztencia, mi köze van a cukorbetegséghez, vagy hogy mik lehetnek a kiváltó okai és a tünetei, arról hírportálunk rendszeres táplálkozási tanácsadóját, a biológus végzettséggel is rendelkező Tóth Boglárkát kérdeztük. 

A félig balassagyarmati, félig salgótarjáni szakember legfrissebb podcastünkben elmondta, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetnünk abban az esetben, ha biztosra szeretnénk menni a betegség kiderítésében, és megannyi hasznos tanácsot is adott, hogy hogyan fordíthatjuk vissza ezt az állapotot. Az inzulinrezisztencia ugyanis viszonylag nagy százalékos eséllyel gyógyítható, de persze elengedhetetlen néhány alapszabály betartása.

Tóth Boglárkával készült korábbi beszélgetéseinket az alábbiakban találják:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában