Nool.hu podcast

2024.01.19. 13:50

Hisztaminintolerancia és pajzsmirigy betegségek – íme a nógrádi szakértő tanácsa (podcast)

Az érintettek életét keservesen megnehezítő pajzsmirigy betegségek és a hisztaminintolerancia manapság egyre többeknél üti fel a fejét. Sokszor az első tünetek alapján még fel sem ismerik, hogy mivel állnak szemben. Tóth Boglárkával beszélgettünk.

Angyal Eszter

Tóth Bogival ezúttal a hisztaminintolerancia, a pajzsmirigy problémák és a táplálkozás összefüggéseiről beszélgettünk

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

Szerteágazó tünetekkel jelentkezik az egyre többek életét megkeserítő hisztaminintolerancia, ráadásul manapság még a felismerése is sok esetben időigényes lehet, hiszen sokszor nem feltétlenül gondolnak erre a problémára egy-egy panasz jelentkezésekor. Fontos lehet azonban tudni, hogy a hirtelen megjelenő bőr- és/vagy emésztőrendszeri panaszok, felső légúti problémák, de akár menstruációs görcsök is utalhatnak erre a betegségre.

Napjainkban ugyanakkor egyre többen szenvednek a pajzsmirigy alulműködése vagy túlműködése miatt is és bizony sokan nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre kihat, ha ez a kis szervünk nem működik megfelelően. Vannak, akik megannyi kivizsgálást követően jönnek csak rá, hogy mivel is állnak szemben, akadnak, akik jelentős súlygyarapodás, vagy épp radikális fogyás miatt keresik fel az orvost, de nők esetében például a nehézkes teherbeesés a hátterében is állhat.

Akár hisztamintoleranciával, akár pajzsmirigy problémával állunk szemben, egy dolog közös bennük: egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan táplálkozunk, ha érintettek vagyunk. A Hír FM salgótarjáni frekvenciáján (FM 99.3 MHz) szerda reggel a nógrádi származású biológus, táplálkozási tanácsadó, Tóth Boglárka volt a műsor vendége, aki ezúttal a két említett betegség és a táplálkozás összefüggéseiről beszélt. Amennyiben lemaradtak az adásról, most hírportálunkon visszahallgathatják a beszélgetést:

Tóth Boglárkával készült korábbi beszélgetéseinket az alábbiakban találják:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában