Nool.hu videó

2023.10.19. 16:18

Több száz álláslehetőség közül válogathattak a salgótarjáni börzén (fotók, videó)

Hétszáznál is több betöltetlen munkahelyet kínáltak csütörtökön a salgótarjáni sportcsarnokban, a Nógrád Megyei Kormányhivatal állásbörzéjén. A helyszínre látogatók mindezek mellett megismerhették a felnőttképzési lehetőségeket és személyre szabott tanácsokat is kaptak a hivatal munkatársaitól, egyebek mellett egy jó önéletrajz elkészítéséhez.

Gulyás Edina

Több mint 15 éves hagyománya van az állásbörzéknek Nógrádban

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A nap során elsősorban a Salgótarjánban és annak környékén élő álláskeresőket és a váltást tervezőket várták a szervezők. A vármegyén belül közel félezer, összességében több mint 700 nyitott pozíciót kínált a jelen lévő mintegy negyven foglalkoztató.  

– Nagy utat tettünk meg az elmúlt 13 évben, 2010-ben ugyanis az országos és a megyei munkaerőpiacot is nagyon magas munkanélküliség, illetve a viszonylag alacsony foglalkoztatottság jellemezte – fogalmazott köszöntőjében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. 

Ekkor 10,6 százalék volt a regisztrált álláskeresők aránya, ezt 2022 végére sikerült 3,6 százalékra csökkenteni. Nógrádban is hasonlóan alakultak a számok: 2010-ben a nyilvántartott álláskeresők aránya meghaladta a 18 százalékot, tavaly év végén ez valamivel több, mint 8 százalék volt. 

Mint mondta, a jelenlegi munkaerőpiacot feszes helyzet jellemzi, ugyanis sok esetben nem ott és nem annyi munkaerő áll rendelkezésre, amennyire szükség lenne. Ez érvényes Nógrád megyére is. Nem véletlen, hogy a foglalkoztatási főosztály az elmúlt időszakban évente több alkalommal is lehetőséget teremtett arra, hogy állásbörze keretében egyfajta jelképes piac jöjjön létre, ahol megjelenik a kereslet és a kínálat. 

– A jövőben is azért fogunk dolgozni, hogy újabb tartós, megélhetést nyújtó munkahelyek jöjjenek létre Nógrád megyében, valamint a már itt tevékenykedő cégek is megtalálják a számításukat. Bízunk abban, hogy az európai uniós pályázati lehetőségek is újra kinyílnak és abban is, hogy a megyei munkaerőpiacon olyan folyamat fog végigsöpörni, amely eredményeképpen egy ilyen állásbörzén sokkal kevesebb emberrel fogunk a jövőben találkozni – hangsúlyozta Becsó Zsolt. 

Hagyománya van a börzéknek

– A személyes találkozás és ezáltal a részletesebb tájékozódás lehetősége egyértelműen segíti az álláskeresők elhelyezkedését. Több mint 15 éves hagyománya van az ilyen börzéknek Nógrádban, azt gondoljuk, hogy az álláskeresők és a munkáltatók is számolnak a lehetőséggel. Utóbbiak állandó és visszatérő jelenléte talán a rendezvények sikerességének is egyik jele – tájékoztatta portálunkat a börze kapcsán Tamási Ildikó, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője.

Hozzátette: a legutóbbi, tavasszal megrendezett állásbörzék keretében a hat helyszínen összesen a vármegyén belülre 730, azon kívülre további 1250 nyitott álláshely várta az érdeklődőket, melyekre a munkáltatók 859 konkrét érdeklődőt regisztráltak a kormányhivatal összegzése szerint.
Szűkebb hazánk jelenlegi munkaerőpiaci helyzetét összegezve Tamási Ildikó elmondta: napjainkra a nyilvántartásban szereplők száma immáron stabilan a 2012-es csúcsérték kevesebb mint fele. A tendencia megegyezik az országos folyamatokkal, ahogyan az álláskeresők aránya is követi az országos trendeket. 

Tízezer fő alá csökkent az álláskeresők száma

– Számszerűen márciusban 10 ezer fő alá csökkent a nyilvántartásban szereplő álláskeresők száma, a június-szeptemberi időszak havi létszáma pedig 9150 és 9300 közötti volt. Ez az érték évtizedes távlaton nem volt 10 ezer alatt, a 2010-es évek elején előfordult 23 ezer fő feletti létszám is a nyilvántartásokban. A nógrádi munkanélküliségi ráta jelenleg néhány tizeddel már az észak-magyarországi régió átlagértéke alatt található, de még mindig az ország második legmagasabbja a vármegyék között. A tendencia azonban előre mutató, térségünk ha lassan is, de már inkább a sorban előttünk állóhoz közelít – közölte a főosztályvezető.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában