Hírösszefoglaló

2023.08.20. 21:50

Nemzeti ünnepünk napjának legfontosabb megyei hírei egy helyen – 2023. augusztus 20.

Sok-sok érdekes dolog történt államalapításunk ünnepén a nógrádi településeken.

Nool.hu

Kétkezi munka, becsülettel: nemes cél érdekében dolgoztak a salgótarjáni fiatalok

Nyári gyakorlatként szépítették a fogyatékosok és szenvedélybetegek, valamint pszichiátriai betegek lakóotthonát a Nógrád vármegyei Ludányhalásziban azok a roma fiatalok, akik Salgótarjánban tanulnak építőipari szakmát.

Kétezer palócfasírt készült a nógrádkövesdi fesztiválon, nehéz feladatot kapott a zsűri

Nógrádkövesd önkormányzata idén immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Palócfasírt Fesztivált a polgármesteri hivatal udvarán. A fasírtsütő versenyre nyolc csapat nevezett és összesen kétezer palócfasírtot készítettek el.

Ma az új kenyeret is ünnepeljük, mutatjuk a történetét és azt, hogyan készül 

Hogyan lett Szent István-napja az új kenyér ünnepe is? A történet nem olyan hosszú, a második világháború után kezdődött.

Taron tartják az első nógrádi pajtaszínházi találkozót, több társulat is érkezik

Pajtaszínházi találkozót tartanak Taron, a művelődési házban – tette közzé a Facebookon a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója, Máté Lászlóné Kaszás Mária.

Helyi összefogással épülhetett új játszótér Szécsényben, a Mindszenty téren

A Szécsényi Kőrösi Alapítvány célul tűzte ki, hogy önkéntes munkájukkal segítik egy élhetőbb, komfortosabb Szécsény megteremtését.

Kitüntetéseket vettek át a nógrádi népi iparművészek is a nemzeti ünnepen

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete a közösségi oldalán adta hírül, hogy augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából Fiser Józsefné hímző népi iparművész a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést, míg Török János, az egyesület elnöke a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat vehetett át.

Szentmisével, aratási felvonulással és koszorúzással ünnepeltek Drégelypalánkon

Augusztus 20-án délelőtt szentmisével kezdődött a Szent István-napi ünnepség a drégelyi kápolnánál, majd aratási felvonulással a Milleniumi emlékműnél folytatódott a megemlékezés.

Isten háza élő kövekből épül – Megáldották a felújított salgóbányai templomot

Szent István király a védőszentje a salgóbányai templomnak, ami a Modern Városok Programban új köntöst kapott. A megújult épületet első királyunk ünnepén áldotta meg Máté György prépost.

Megáldották, megszegték, majd szétosztották az új kenyeret Bátonyterenyén

Bátonyterenyén a hagyományoknak megfelelően a Szent István-templom és kertje ad helyet államalapításunk ünnepének és a Maconkai búcsú programjainak.

Szent István hite vezette népünket, eszménye ma is utat mutat – emlékeztek Salgótarjánban is

Szent István szelleme nem távoli emlék. A ma embere ő, akinek eszménye végigvezette népünket az évszázadokon, személye erőt ad feladataink elvégzéséhez ma és a jövőben is – hangzott el államalapításunk ünnepén a salgótarjáni városi megemlékezésen.

Szécsényben is megemlékeztek a magyar állam alapításáról

A város önkormányzata az államalapítás 1023. évfordulója és az új kenyér ünnepe alkalmából városi ünnepséget rendezett vasárnap Szécsényben, melyen elsősorban Szent István királyra emlékeztek.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád vármegye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában