Nemzeti ünnep

2023.08.20. 14:01

Szentmisével, aratási felvonulással és koszorúzással ünnepeltek Drégelypalánkon

Augusztus 20-án délelőtt szentmisével kezdődött a Szent István-napi ünnepség a drégelyi kápolnánál, majd aratási felvonulással a Milleniumi emlékműnél folytatódott a megemlékezés.

Lukács Zsófia

Megmaradásunkat is ünnepelték a rendezvényen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Több évtizedes hagyománya van, hogy augusztus 20-án a Szent Vendel kápolnánál emlékeznek meg államalapító Szent István ünnepén a drégelypalánkiak. A 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Luteránus Péter plébános celebrálta, aki a fiatalok jövőjéért és az állam vezetőiért is imádkozott, hogy azok Szent István példáját követve tudják vezetni az országot.

A plébános az új kenyeret is megáldotta a kápolnánál, majd a helyi fiatalok és a hagyományőrző csoport a búza jelképes koszorújával, a szentelt borral és a kenyérrel a Milleniumi emlékműhöz vonult, ahol Rigó Dávid polgármester ünnepi gondolataival folytatódott a megemlékezés.

Szent István ünnepe sohasem puszta emléknap volt, hanem a hálaadás napja is egyben          
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

– Minden ünnep egyfajta hagyomány, és ebben az értelemben kettős természetű: egyszerre van meg benne a maradandóság, a létezésünk valamiféle öröksége, amit elődeinktől kaptunk tulajdonul, és benne van a változás is, mindaz, amit a hagyomány éltetői, a késői utódok tesznek hozzá az ünnephez  – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte, hogy Szent István, az államalapítás ünnepe mindig is a talpon maradás ünnepe volt. És ez a legelemibb siker, a legalapvetőbb boldogság, amit egy közösség a múltjába tekintve megtapasztalhat. Mert minden, amit túléltünk, az erősebbé tesz bennünket: a legkézzelfoghatóbb bizonyíték az életrevalóságra, arra, hogy van keresnivalónk ezen a földön. Éppen ezért Szent István ünnepe nekünk, magyaroknak sohasem puszta emléknap volt csupán, hanem a hálaadás napja is egyben.

Ünnepi szentmise a kápolnánál                       
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Rigó Dávid szavai után a helyi hagyományőrzők kulturális előadása következett, majd elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél. Az ünnepséget követően szabadtéri kiállítást láthattak az érdeklődők, amely helyi alkotók fotóit sorakoztatta fel a Drégelyvár és a természet témájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában