Nemzeti ünnep

2023.08.20. 16:35

Megáldották, megszegték, majd szétosztották az új kenyeret Bátonyterenyén (fotók)

Bátonyterenyén a hagyományoknak megfelelően a Szent István-templom és kertje ad helyet államalapításunk ünnepének és a Maconkai búcsú programjainak.

Gubányi Patrik

Együtt a díjazottak és a díjátadók a színpadon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Bátonyterenyén a város önkormányzata és a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület közösen szervezte meg Szent István király ünnepét és a Maconkai búcsút. A Szent István király templomban 11 órától Csonka Csaba plébános celebrált szentmisét, aki a szertartás során megáldotta az új kenyeret, majd megszegték és közösen elfogyasztották azt a résztvevőkkel. 

A folytatásban Letovai Zoltán, Bátonyterenye alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: örömmel mondhatom, hogy a megújult helyszínnél alkalmasabbat keresve sem találnánk környezetünkben. 

Csonka Csaba plébános áldotta meg az új kenyeret
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

 – Itt nem csak a környező épületekre, hanem a hely szellemiségére is gondolok, mely kapocs Szent István király és a jelenlévők között. Mint mondta: ha ezek az épületek mesélni tudnának, hogy mi minden történt már itt, minden bizonnyal napokig hallgathatnánk az elmúlt évszázadok  történéseit. Hozzátette: ma ünnepeljük az új kenyeret is, amelyre úgy érdemes tekintenünk, mint a múlt, jelen és jövő szimbólumára.

Nagy-Majdon József, a település polgármestere megszólalásában hangsúlyozta: a magyarság történetében az államalapítás a legfontosabb és sorsfordító eseménye volt.

Erkölcs, hit és kereszténység tartja össze az országot

 – Szent István király igazán stabil viszonyokat tudott teremteni, részben ennek köszönhetjük, hogy keresztény államot tudott alapítani. Az érték csak addig érték, amíg valakik azt annak tartják, amíg a jelen közössége tesz azért, hogy a jövő számára is érték maradjon. Az elmúlt évezred számtalanszor bebizonyította, hogy országunk akkor lehet sikeres és keresztény, ha összefogással, szellemi erkölcsökkel és hittel élünk nap mint nap.

A rendezvény folytatásaként Nagy-Majdon József polgármester, Letovai Zoltán alpolgármester és Király Attila alpolgármester adta át a városi kitüntetéseket és elismeréseket. A város díszpolgára címet idén dr. Zsákai Zsolt, a miskolci kórház ortopédiai főorvosa vehette át. Bátonyterenyéért kitüntetést kapott Gál András, a Bátonyrehab Rehabilitációs Nonprofit Kft. ügyvezetője, Pesti Marianna úszóedző, valamint a Spam Rock Cover Band együttes. A Város Szolgálatáért elismerést Csík Csaba rendőr alezredes, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság kapitányvezetője, Kovácsné Mihok Lenke, a Bátonyterenye Városi Bölcsőde intézményvezetője, valamint Ludányiné Patkó Zsuzsanna, a Városi Bölcsőde tagintézményvezetője vehette kézhez. Polgármesteri elismerésben részesült Szőke Győző oktátástechnikus, Bibók Balázs magyar bajnok röplabdázó, Berki Brendon válogatott ökölvívó, Bartha Csaba városgondnok és Kulhavi Nikoletta okleveles közgazdász.

A kenyeret a rendezvényen szétosztották a jelenlévők között, jelezve a magyarság összetartozását
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület szokásához hűen évről évre a Maconkáért Emlékéremmel tünteti ki azt a személyt, aki a mindennapjainkban hozzájárul a városrész hírnevének öregbítéséhez. A díjat Orosz Tamás, az egyesület elnöke adta át Gál Attilának, aki ötleteivel, segítő szándékával, helytörténeti ismereteivel és kutatásaival segíti a közösség tevékenységét.

A nap további részében a színpadi produkcióké és a szórakozásé a főszerep, hiszen színpadra álltak a Maconka Táncegyüttes tagjai, akiknek előadása alatt a BEB Zenekar húzta a talpalávalót. Ezután a szécsényi Derűs Asszonyok, majd a Hungarikum Trió szórakoztatja a közönséget, Simon Kata pedig könnyed nyári dallamokkal varázsolja el a látogatókat. Bőgjön a tehén címmel 17 órától zenés kabaré előadást láthat a nagyérdemű, majd a helyi mazsorettcsoport is fellép. A templomkertbe látogatók örökzöld Abba slágereket is hallhatnak. 

A No Blama nevű helyi blues banda is bemutatkozik, az estét a Spam Rock Band elődadása zárja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában