Augusztus 20.

2023.08.20. 19:20

Szent István hite vezette népünket, eszménye ma is utat mutat – emlékeztek Salgótarjánban is (fotók)

Szent István szelleme nem távoli emlék. A ma embere ő, akinek eszménye végigvezette népünket az évszázadokon, személye erőt ad feladataink elvégzéséhez ma és a jövőben is – hangzott el államalapításunk ünnepén a salgótarjáni városi megemlékezésen.

Gulyás Edina

Hagyományos helyszínen, a Szent István téren tartották a salgótarjáni ünnepséget

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Szent István emlékművénél ünnepelte Salgótarján önkormányzata államalapításunkat augusztus 20-án, a rendezvény a keresztény egyházak vezetőinek közös imájával vette kezdetét. Elsőként Németh Judit református lelkész hirdetett igét. Kiemelte: régen sem a nagy seregek segítették győzelemre a királyt, hanem Isten tartotta meg az uralkodót. Napjainkban sem a gazdasági mutatók mentik meg a nemzetet, hanem az Istenbe vetett bizalom. Nem véletlen, hogy Szent István király intelmei sorában elsőként a hit megtartását helyezte Imre herceg szívébe. 

Horváth-Hegyi Ádám evangélikus lelkész arról beszélt: hálát adva emlékezünk ma István királyunkra, megköszönve Istennek, hogy az évszázadok során megtartotta a magyarokat. 

A római katolikus, az evangélikus és a református egyház képviselői is Isten áldását kérték
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Nemzeti ünnepünkön kérünk: áldd meg népünket határainkon innen és túl, segítsd vezetőinket, hogy mindenkor felelős döntéseket hozzanak hazánkért. Külön könyörgünk városunkért, a salgótarjáni és környékbeli emberek testi-lelki jólétéért. Őrizd meg az ünneplők örömét és a mai napot megélők vidámságot – kérte a lelkész. 

Varga András római katolikus esperes felidézte II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án Budapesten a Hősök Terén elmondott szavait: „Szent István király személye nem távoli, nem a múlthoz tartozik. Ő az az ember, aki Isten rendeléséből feltűnik történelmetek kezdetén és mindaz ami benne jó, nemes, nagy és hősi volt, végigvezetett titeket a századokon keresztül. A ma embere ő.  Maradjon továbbra is jelen köztetek, hogy támogasson azokban a feladatokban, amelyeket jövőtök útján vállalnotok kell”. 

Szent István eszménye a mai napig fennmaradt

– Szent István király neve a középkortól fogalom, a Duna-medencében ugyanis a térség meghatározó tényező volt ő, és az általa alapított ország – fogalmazott beszédében Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere. – Eszménye a mai napig megmaradt, ahogy munkája nyomán a magyar állam is. Nem volt könnyű feladata, de külső veszélyek és a belső lázongások ellenére is minden előtte álló akadályt legyőzött, a hit erejével. 

Mint mondta, mi magyarok mindig képesek voltunk megőrizni jövőbe vetett hitünket. Erre ma, amikor a szilárdnak hitt szabályok felbomlóban vannak, nagy szükségünk van. A legfontosabb, hogy biztonságunk érdekében össze tudjunk fogni. 

– A mai nap az új kenyér ünnepe is, ami a biztonság és a megélhetés szimbóluma. István király tettei népünknek táplálékul szolgáltak a történelem során és ma is. Ő adott biztonságot, hitet és jövőképet az országnak. Bízom abban, hogy Szent István örökségére alapozva az összetartozás érzése velünk marad az ünnep után, a hétköznapokban is. 

Az ünnepségen a Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes is közreműködött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában