2023.08.20. 08:15
Kétezer palócfasírt készült a nógrádkövesdi fesztiválon, nehéz feladatot kapott a zsűri
Nógrádkövesd önkormányzata szombaton immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Palócfasírt Fesztivált a polgármesteri hivatal udvarán. A fasírtsütő versenyre nyolc csapat nevezett és összesen kétezer palócfasírtot készítettek el.
Készül a fasírt. A versenyre benevezett ételeket hat tagú zsűri értékelte
Forrás: Nool.hu
Fotó: Hüvösi Csaba
A fasírtsütő verseny már a reggeli órákban megkezdődött a polgármesteri hivatal udvarán, a csapatok szorgosan készítették a gasztronómiai ínyencséget. Ezt a szentmise, majd az ebéd követte. Ezután Gyurek László, a település polgármestere megnyitotta a rendezvényt. Ebben köszönetet mondott, mindazoknak, akik évről évre közreműködnek a fesztivál megszervezésében, lebonyolításban, illetve azoknak is, akik részt vesznek rajta. Mint mondta, bízik benne, hogy a jövőben is lesz lehetőségük megrendezni a Palócfasírt Fesztivált.
A polgármestertől a helyszínen megtudtuk, a fesztivált minden évben közösségépítő céllal rendezik meg, amelyen ezúttal is részt vett a község szlovák testvértelepülése, Garamkövesd. Hangsúlyozta továbbá, a főzőcsapatoknak nyolc kilogramm szarvasmarhahúst, valamint száraz kenyeret és étolajat biztosítanak. A fűszerezés és a tálalás, viszont már csak rajtuk múlik.
Az idei fesztiválon a nyolc csapat kétezer darab palócfasírtot készített el, amelyet szubjektív módon értékelt a Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Tabányi Sándor, a világhírű „harmonikakirály”, Tabányi Mihály fia, Nagy Zsófia gasztronómiai szakértő, a Vasárnap Családi Magazin háziasszonya, Adrienn Húšťava, a Csallóköz hetilap gasztronómiai rovatának vezetője és Tornyai Norbert, a Szlovák Köztársaság Nagykövetségének munkatársa alkotta zsűri. Végül a legjobb palócfasírtnak a Budaiak csapatáét ítélték, a második helyen a Dögvész Team, míg a harmadikon a Polgárőrség csapata végzett.
Az eredményhirdetést követően Nagy Zsófia portálunknak elmondta, először járt a fesztiválon és kicsit tartott attól, hogy minden fasírt egyforma lesz, azonban a legnagyobb örömére a csapatok erre rácáfoltak.
– Minden csapat fasírtjának meg volt a sajátos ízvilága, így meg lehetett azokat különböztetni. Egy élmény volt végig kóstolni a palócfasírtokat. Gasztronómiai szakértőként a csapatok számomra sok érdekességet mutattak és sok újat láttam. Ráadásul nagyon esztétikusan és látványosan tálalták a fasírtokat a különböző köretekkel – mondta Nagy Zsófia, aki számára meglepő volt, ugyanakkor örült neki, hogy sok fiatal vett részt a főzőversenyen.
Az eseményen a nap folyamán többek között színpadra lépett Udvarhelyi Boglárka és Kautzky Armand színészek, Forgách Gábor humorista, Rózsás Viki énekesnő is. Az estét a Shygys hip-hop trió produkciójával zárták.