Történések

2023.04.07. 21:43

A nap legfontosabb nógrádi hírei egy helyen – 2023. április 7.

Nagypénteken is összeszedtük a nap legfontosabb és legérdekesebb híreit, amikről nem érdemes lemaradnotok!

Gubányi Patrik

Idén nem kis veszélyt jelent majd a kültéri locsolás, de a „hollókői parfümöt” mindenki hazaviheti magával

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ha húsvét, akkor Hollókő

Sokan kelnek útra a húsvéti hosszú hétvégén. A pihenni vágyók körében pedig a legnépszerűbb úti cél szűkebb hazánkban Hollókő. Ékes bizonyítéka ennek, hogy a település szálláshelyei már hónapokkal ezelőtt megteltek az ünnepre. Szabó Csaba, a település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a vendégek a húsvéti hétvégére a szállásokat már egy évvel előre lefoglalják. Mint mondta, nyilván év közben van egy kis változás, hiszen egyéb okok miatt lemondják vagy éppen módosítják a foglalást. Azonban, ettől függetlenül is már hónapokkal előtte megtelnek a szállások a községben. Amberg Dóra szállodaigazgató arról tájékoztatott, hogy többnyire belföldről és gyermekes családok érkeznek hozzájuk, akik legalább három napot töltenek el a szállodában. 

Több mint kétezer éves leletekre bukkantak Legénd határában

Ahogy arról portálunkon beszámoltunk a Legénd határában végzett régészeti bejárások eredményeként beazonosították egy ókori kelta település helyét. A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régészei ezeket a maradványokat tárják fel április 8-ig egy régészeti ásatás keretében. Ezzel kapcsolatban Tunkel Tamás, Legénd polgármestere a település közösségi oldalán most arról tájékoztatott, hogy a régészeti ásatáson a salgótarjáni múzeum régészei és néhány lelkes közreműködő munkájának köszönhetően több lakóépület, valamint két kemencével együtt egy teljes fazekas műhely került elő. Hozzátette: a leletek több mint kétezer évesek.

Hollókői mestercukrász ínyencségeit kóstolták a vendégek Balassagyarmaton

A balassagyarmati Húsvéti Desszertszalon című esten Kubinyi Dániel hollókői mestercukrász mesélt a tányérdesszertek elkészítéséről, majd az édesszájú vendégek meg is ízlelhették a süteményvariációikat. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hollókői hotel mestercukrászát, a 2023-as Szamos Mátyás tányérdesszert verseny aranyérmesét, Kubinyi Dánielt az est házigazdája, Olicsek Ádám kérdezte a  tányérdesszertekről és a molekuláris gasztronómiáról. – A tényérdesszertnél a különböző ízek, textúrák jellennek meg a tányéron, amelyeknek az összekóstolásával kapunk egy  komplex élvezetet – mondta a mestercukrász. Hozzátette, hogy elengedhetetlen a kreativitás, figyelni kell az egyensúlyra, kiegészítőkre és arra, hogy hangsúlyt kapjon a fő alapanyag. 

Kodály Zoltán zongorájával gazdagodott Buják

Különleges és egyedülálló érték érkezett nemrég a településre, ugyanis Kodály Zoltán zongoráját most már a Glatz Oszkár Művelődési Központban őrzik. Borbély Gábor, a falu polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy Sybill de Mola grófnő, a Károlyi-Pappenheim család egyenes ági leszármazottja, aki több szállal is kötődik a településhez és rengeteget tett annak fejlődéséért. 

Újabb nyugat-nógrádi róka talált menedéket a balatoni rókasuttogónál

Kurunczi Norbert hosszú évekkel ezelőtt tette fel az életét a rókákra, célja viszont nem a befogásuk és megszelídítésük, hanem a bajbajutott állatok megmentése, emellett szeretné mindenkiben tudatosítani azt is, hogy bár vadállatok, de a rókáknak szerepük van az állatvilágban, nem kell elpusztítani őket.

Petőfi költeményével énekelte magát döntőbe a gyarmati lány

Takács Lilla operaénekesnő a Versünnep Fesztivál országos döntőjében adja elő Petőfi költeményét a Nemzeti Színházban. Balassagyarmat Fiatal Példakép díjjal kitüntetett énekese a Budapesti Operettszínházban megrendezett elődöntőben aratott sikert. A megmérettetés idei témaköre 2023 kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik, amelyen hivatásos és amatőr nevezők indultak. A versenyre négy kategóriában jelentkezhettek az érdeklődők. 

Életükkel játszanak a síneken átkelő gyalogosok Balassagyarmaton

Akár az életükkel játszanak azok az emberek, akik Balassagyarmat nyugati övezetében a vasúti síneken átkelve akarnak eljutni a 22-es főút mentén található bevásárlóközpontokba. Ez szabálytalan és veszélyes is, mégis megkockáztatják, hogy elesnek és megsérülnek, amikor átlépdelnek a Vác felé tartó vonalszakaszon.

Árokba sodródott, majd az oldalára borult egy autó péntek délelőtt a 21-es főúton

Szeles Péter, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője megkeresésünkre elmondta: árokba sodródott, majd az oldalára borult egy személygépjármű a 21-es főúton, Pásztó és Jobbágyi között. Az esethez a pásztói hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járművet, jelenleg pedig a műszaki mentést végzik. A balesetben személyi sérülés nem történt, forgalomkorlátozásra nem volt szükég.

Gobelinekből álló kiállítás nyílt Bátonyterenyén

Kiállítással nyitotta meg újra kapuit a napokban a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központ, közel négy hónapnyi zárvatartás után. ­Nagyfalusi Sándorné gobelinjeit láthatják az érdeklődők az intézmény galériájának falain. A tárlatot Nagy Izidorné mátranováki alkotó ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Mint mondta, Nagyfalusi Sándorné Katalin nagy türelemmel és kitartással készíti képeit, merkelőtűvel, színes gyapjúfonallal, vagy osztott hímzővel előfestett vászonra. A szivárvány árnyalatainak minden színét felhasználva öltögeti alkotásait, nagy odaadással. A technika neve gobelin. 

Tojáskeresés és kreatív foglalkozás is színesíti a zabari húsvétot

Programokból nem lesz hiány Zabaron április 9-én, azaz húsvét vasárnap. A község közösségi oldalának tájékoztatása szerint a Zabarért Egyesület szervezésében 13 órától a helyi községházában kreatív foglalkozáson, tojásfa díszítésen, locsolóversmondó versenyen és tojáskeresésben vehetnek részt az érdeklődők, akik nyuszit is simogathatnak majd. A délutáni események előtt szintén húsvét vasárnap 9 óra 40 perctől a zabari Bazsarózsák – Csák András atya gitárkíséretével – énekelnek a Magyarok Nagyasszonya templomban, ahol 10 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.  

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában