Gyarmati szalon

2023.04.07. 17:30

Hollókői mestercukrász ínyencségeit kóstolták a vendégek Balassagyarmaton

A balassagyarmati Húsvéti Desszertszalon című esten Kubinyi Dániel hollókői mestercukrász mesélt a tányérdesszertek elkészítéséről, majd az édesszájú vendégek meg is ízlelhették a süteményvariációikat.

Ember-Lukács Zsófia

Kubinyi Dániel hollókői mestercukrász egy balassagyarmati rendezvényen

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban a hollókői hotel mestercukrászát, a 2023-as Szamos Mátyás tányérdesszert verseny aranyérmesét, Kubinyi Dánielt az est házigazdája, Olicsek Ádám kérdezte a  tányérdesszertekről és a molekuláris gasztronómiáról.

 – A tényérdesszertnél a különböző ízek, textúrák jellennek meg a tányéron, amelyeknek az összekóstolásával kapunk egy  komplex élvezetet – mondta a mestercukrász. Hozzátette, hogy elengedhetetlen a kreativitás, figyelni kell az egyensúlyra, kiegészítőkre és arra, hogy hangsúlyt kapjon a fő alapanyag.

Kiderült: a vendég a 2023-as Magyarország étele verseny részeként megrendezett Szamos Tányérdesszert megmérettetésen első helyezését ért el Pilvax elnevezésű desszertjével.

– A megalkotásnál az volt a fő szempont, hogy olyan alapanyaggal dolgozzak, amit kedvelnek az emberek és Petőfihez köthető. Adott volt számomra a kávé szeretete, így komponáltam meg a Pilvaxot, utalva a kávéházra – hangsúlyozta Kubinyi Dániel. Arra is kitért, hogy nagyon széles a paletta, amivel kísérletezni lehet a molekuláris gasztronómiában, de fontos a technológia, az alapanyag ismerete és csak a fantázia szab határt.

A beszélgetést követően a szalon vendégei meg is kóstolhatták a különleges desszertkínálatot, többek között a győztes Pilvax szeletet is kávékaviárral. A mestercukrász sikertörténetének megismerése után Jamese lemezbemutató koncertje kápráztatta el a közönséget, közben a vendégeket számos húsvéthoz illő meglepetés és attrakció várta a szalonban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában