Muzsika

2023.04.07. 16:20

Kodály Zoltán zongorájával gazdagodott Buják

Különleges és egyedülálló érték érkezett nemrég a településre, ugyanis Kodály Zoltán zongoráját most már a Glatz Oszkár Művelődési Központban őrzik.

Nagy Orsolya

A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző zongorája Bujákon talált új otthonára

Forrás: Facebook/Buják Község Önkormányzata

Borbély Gábor, a falu polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, hogy Sybill de Mola grófnő, a Károlyi-Pappenheim család egyenes ági leszármazottja, aki több szállal is kötődik a településhez és rengeteget tett annak fejlődéséért.

– A grófnőnek az egyik rezidenciájukon volt megtalálható Kodály Zoltán zongorája. Ari Kupsus, Finnország kulturális küldötte és galéria tulajdonos felelt az ingatlanért, amelyet ki kellett nemrégiben üríttetnie. Ő pedig felajánlotta, hogy elhozhatjuk a településre, de továbbra is az ő tulajdonában marad – közölte a polgármester. Elárulta, hogy a zongorához kapcsolódóan majd tárlatot is szeretnének a közeljövőben.

A Blüthner zongora a Glatz Galériában került kiállításra
Forrás: Facebook/Buják Község Önkormányzata

Borbély Gábor arra is kitért, hogy információi szerint, Magyarországon még egy zongora van, amely Kodály Zoltán tulajdonában állt egykor és jelenleg a Zeneakadémia Kodály Intézetben van elhelyezve Budapesten. A polgármester úgy fogalmazott, hogy ez a zongora egy igazi kuriózum, amelynek óriási eszmei értéke van, amelyen rengeteget dolgozott és alkotott Kodály Zoltán, így óriási öröm a számukra, hogy itt lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában