Rókamentés

2023.04.07. 19:55

Újabb nyugat-nógrádi róka talált menedéket a balatoni rókasuttogónál

A rókák mentését életcéljának tekintő Kurunczi Norbert egy újabb nyugat-nógrádi rókát mentett a napokban.

Angyal Eszter

Kurunczi Norbert hosszú évekkel ezelőtt tette fel az életét a rókákra, célja viszont nem a befogásuk és megszelídítésük, hanem a bajbajutott állatok megmentése, emellett szeretné mindenkiben tudatosítani azt is, hogy bár vadállatok, de a rókáknak szerepük van az állatvilágban, nem kell elpusztítani őket. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Norbi legfontosabb mottója ugyanis így hangzik: „ember és róka békében élhet egymás mellett”.  

A balatonőszödi székhelyű menhelyre korábban már került egy Nógrád vármegyéből, pontosabban Balassagyarmatról származó róka. A korábban csak "Balassagyarmati Rém"-ként emlegetett 1 éves fiú február közepe óta él a Rókales Alapítványnál, nagyon barátságos, játékos állat, sőt mostanra már egy barátja is akadt, aki rendszeresen látogatja őt a menhelyen – tudtuk meg gazdájától, Kurunczi Norbitól. Az alapítvány TikTok-oldalán egy videót is megosztott az egyelőre még titokzatos barátságról a rókamentő:

Hogy egy rókaszerelem van-e épp kibontakozóban, azt egyelőre még nem tudni, annyi azonban már biztos, hogy a keresztségben  a "Rém" egy kicsit cukibb nevet kapott időközben. Megmentője, Norbi elmesélte hírportálunknak, hogy az elmúlt időszakban több követője kérte őt arra, hogy az egyébként rémcuki ravaszdinak adjon egy kedvesebb nevet az eddiginél, így átkeresztelte őt Rémy-re. 

Hétfőn egy újabb barát érkezett Rémy mellé, aki ráadásul – mondhatni – földije, hiszen ő is egy Balassagyarmat melletti településről érkezett a Rókales Alapítvány balatonőszödi menhelyére. Az új jövevényről Norbi azt mesélte hírportálunknak, hogy Rémyhez hasonlóan egy 1 év körüli fiú róka, ám kevésbé jófiú, mint ő, hiszen az után került Norbihoz, hogy elkapott egy tyúkot...

Ez a helyes róka érkezett hétfőn egy Balassagyarmat melletti településről a Rókales Alapítványhoz
Ez a helyes róka érkezett hétfőn egy Balassagyarmat melletti településről a Rókales Alapítványhoz
Fotós: Kuruczi Norbert / Forrás: Rókales Alapítvány

– Korábban közzétettem egy felhívást arról, hogy ha bárhol Magyarország területén belül róka bejut egy baromfiudvarba, és ott kárt okoz, akkor megtérítem a kárt, feltéve, ha a rókát becsapdázzák, nem esik baja és élve megkapom az állatot. A hétfőn hozzám került róka bejutott egy baromfiudvarba, aminek egy tyúk bánta sajnos a kárát. Az udvar tulajdonosa olvasta a felhívásomat, becsapdázta az állatot, majd egy barátomon keresztül eljuttatta hozzám épségben. A hölgy nem fogadott el cserébe semmilyen jellegű kártérítést, annyit kért csupán, hogy vigyem el a rókát, hogy ne bántson több állatot – mesélte érdeklődésünkre a rókamentő.

– A friss jövevény minden bizonnyal egy apa róka, hiszen ebben az időszakban jellemzően azért törnek be a tyúkudvarokba a rókák, hogy táplálékot szerezzenek a kicsinyeiknek, ők ugyanis rendkívül gondoskodó szülők. Jelenleg zajlik a rókák fialása, rengeteg kölyökróka van szerte az országban, a lakott települések közelében pedig nagyon sok a kotorék, ahonnan gyorsan elérhetőek számukra az udvarok – magyarázta Norbert. 

Mint megtudtuk, a hétfőn megmentett nyugat-nógrádi rókát nagyjából két hét múlva vissza is engedi majd a szabadba Norbi, addig viszont egy Rémy melletti kennelben él majd. Mielőtt azonban elengedi, az állat megkapja a szükséges oltásokat, illetve tápanyagban gazdag táplálékot is biztosít számára megmentője, aki továbbra is hangsúlyozza, senkinek nem javasolja, hogy elkezdjen rókákat gyűjteni. 

A róka bár cuki, de vadállat, nem ember kezébe való. Ne tartsatok otthon rókát!

– hangsúlyozta Kurunczi Norbert.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában