Balesetveszély

2023.04.07. 17:20

Életükkel játszanak a síneken átkelő gyalogosok Balassagyarmaton

Akár az életükkel játszanak azok az emberek, akik Balassagyarmat nyugati övezetében a vasúti síneken átkelve akarnak eljutni a 22-es főút mentén található bevásárlóközpontokba. Ez szabálytalan és veszélyes is, mégis megkockáztatják, hogy elesnek és megsérülnek, amikor átlépdelnek a Vác felé tartó vonalszakaszon.

Hegedűs Henrik

Rendkívül veszélyes az ilyen átkelés a síneken

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Henrik

A város nyugati felén, a Ligeti Lajos utcában, a vasúti sínek szomszédságában a Hétvezér utcai sorompótól egészen a strandig hosszú sétány húzódik. A túloldalon a Baross Gábor utca húzódik végig, mögötte újabb lakóövezetek sorakoznak. Az itt lakók a bevásárlásaikat jobbára a vasúti vonalszakasz túloldalán, a Madách-liget környékén található üzletekben oldják meg. 

Ahhoz, hogy ide eljussanak, elvileg nagy kerülőt kellene tenniük a Batthyány utca, vagy a déli elkerülő úton a kábelgyár felé, azonban gyalogosan vagy kerékpárral ezt a legalább egy-két kilométeres sétafikálást és tekerést nem vállalják be, hanem a vonatok pályáján keresztül lerövidítik az utat, ami viszont a közlekedési előírások szerint tilos. Nem egyszer alakultak már itt ki elesések, bukások miatt balesetveszélyes helyzetek. A megoldás egy hivatalos átkelőpont lenne, ehhez azonban a MÁV engedélye szükségeltetik.

Többször szemtanúja volt a veszélyes pillanatoknak

A Baross utcában élő Gál László többször tanúja volt már hasonló pillanatoknak.

– A múltkor kitekintettem az ablakon, és láttam, amint egy idős néni, tömött szatyrokkal bukdácsolt át a síneken, majd megbotlott és elesett – mondta a férfi. – Kiszaladtam, de mire kiértem már feltápászkodott és ment tovább, szerencsére semmi baja sem lett. Nem tudom, mi lehetne itt a jó megoldás, de valamit mindenképpen kell találni, mert másokat lehet, hogy kevésbé fogja kísérni a Fortuna.
A Balassagyarmat délnyugati külterületén, a Homoki szőlőkben lakó Csipák Sándor is gyakorta megfordul errefelé a Rózsa és Algőver utcák csatlakozásánál.

– Naponta-kétnaponta kerékpárral járok bevásárolni a Madách-ligeti boltba, vagy a távolabbi bevásárlóközpontba – kesereg a nyugdíjas úr. – Tehetnék kerülőt, de például a kábelgyárnál, ha visszafelé jönnék, terebélyes dombon kellene felfelé haladnom és a biciklit mindenképpen tolnom kellene, ami egyrészt fárasztó, másrészt  rengeteg idővel jár, és elmúltam már bőven hatvanéves, hogy ekkora emelkedőn vonszoljam a tagjaimat. Így aztán levágom az utat. Egyszer-kétszer már én is elestem amikor áttoltam a bringát a síneken, de hál’ istennek megúsztam néhány karcolással.

A Magyar Államvasutak engedélye nélkül semmit nem tehetnek

Többen megemlítették, hogy mostanában komolyabb munkálatok zajlanak a környéken, a Zöld Csiga program keretében javában épül a sétány menti kerékpárút, tehát akár ehhez a kivitelezéshez illesztve lehetne készíteni egy biztonságos átjárót, például olyan „kerengőt”, mint amilyen a Temető utca végén, a Springa domb tövében van. Megkerestük a polgármesteri hivatalt, ahol azt a választ kaptuk, hogy ugyan teljesen nyitottak a témára, ám a labda a Magyar Államvasutak oldalán pattog, a közlekedési társaság engedélye nélkül semmit sem tehetnek, az ügyben ők az illetékesek.

Megfogalmaztuk tehát a levelet a MÁV Zrt. részére, amiben arról tudakozódtunk, hogy gondolkodnak-e olyan megoldásban, amely az érintett ponton megszüntetné a balesetveszélyes helyzeteket, és akkor nem lenne több szabálytalan áthaladás a síneken. Kérdéseinkre eddig még nem kaptunk választ, amint megérkezik, természetesen közöljük a feleletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában