Hírösszefoglaló

2023.04.24. 21:23

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 24.

Nem voltak eseménytelenek az elmúlt napok Nógrádban. Szokásunkhoz híven ma este is összefoglaltuk szűkebb pátriánk legfőbb történéseit, legolvasottabb cikkeinket.

L. J.

Gyermekkorában bántalmazták a salgótarjáni anyagyilkost

Tavaly március végén brutális kegyetlenséggel, 71 késszúrással ölte meg anyját egy 57 éves nő Salgótarjánban. A büntetőügy első tárgyalási napja minap zajlott, melyen a nő megrázó részleteket tárt a bíróság elé. A tárgyaláson a nő szintén azt állította, nem emlékszik semmire, viszont a borzalmas gyerekkoráról részletesen beszámolt. Felidézte: az apja gyerekkora óta folyton megerőszakolta, de ezt hiába mondta az anyjának, nem hitt neki, sőt később elhagyta őket és a férfival hagyta őt. A nő a tárgyaláson részletesen elmondta, volt hogy orális szexre kényszerítette a férfi, ám amikor mindezt elmondta az anyjának, mindketten megverték.

Zenthe Ferencre emlékeztek

A Zenthe Ferenc Színház vasárnap a színház névadója előtt tisztelgett és egyben ünnepelte fennállása 11. évfordulóját Salgóbányán. A koszorúzási ünnepségen beszédet mondott Simon Lajos színházigazgató, a műsorban közreműködött Buzás Lilla és Nagy Evelin. Az esemény résztvevői Zenthe-sétával zárták a programot, ahol nagy létszámban jelen volt az Egészséges Életért Klub, a Nordic Walking Szenior Klub és a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete is. 

Fotóriporternek állít emléket a tárlat

Fényszobrok címmel nyílik kiállítás április 26-án, szerdán, 16 óra 30 perckor a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A tárlat a Nógrád Megyei Hírlap egykori munkatársának, Gyurián Tibor fotóriporternek állít emléket. Azzal a céllal hívta életre Csörgő Balázs és Hüvösi Csaba, a két főszervező az emlékkiállítást, hogy néhai kollégájuk és barátjuk hagyatékát megőrizzék. Gyurián Tibor munkái rengeteg dián, CD-n, DVD-n és egyéb digitális adathordozón maradtak meg. Ennek a gazdag életműnek egy szeletét szeretnék évről évre az érdeklődők elé tárni az ötletgazdák. A tárlatot Buda László fotográfus, Gyurián Tibor egykori pályatársa ajánlja a jelenlévők figyelmébe.

Képzőművésznek és festőművésznek nyílt közös kiállítása

Zsarátnok címmel nyílt meg Birkás Babett képzőművész és Gelencsér János festőművész közös kiállítása a napokban a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Klubtermében. Az alkotók a tárlatuk címéül a régies, irodalmi kifejezést, a zsarátnok szót választották, amelynek eredeti jelentése köztudottan a kialvóban lévő, felületén már elhamvadt, belül izzó parázs. Az elmúlt esztendőben ünnepelték Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóját. Az emlékév alkalmából a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. egy különleges kiállítássorozatot indított el, ami a folytonosság és a megújulás jegyében most két kiváló kortárs alkotó tárlatával folytatódik. 

Páratlan látványt nyújtott a sarki fény

Varázslatos és egyben igazán ritka égi jelenségnek lehettek szemtanúi vasárnap este mindazok, akik este 9 óra körüli időben felpillantottak az égre. A salgótarjáni égbolton is megjelenő sarki fényről lenyűgöző fotók készültek. A felhőmentes égbolton számos csillagkép is kirajzolódott, arra azonban, hogy a világ talán leglátványosabb égi jelensége, az Aurora Borealis, azaz a sarki vagy más néven északi fény megjelenjen hazánk felett, valószínűleg szinte senki sem számított. A rózsaszín, majd zöld árnyalatban táncoló égi fényjátékról Bakos B. Márk és Kövesligeti István is lenyűgöző fotókat készítettek, hiszen voltak annyira szerencsések, hogy a bő fél órás jelenség idején Salgó várában voltak, ahonnan páratlan volt a látvány.

Várják vissza a súlyos balesetet szenvedő játékost

A közelmúltban súlyos autóbalesetet szenvedett az SBTC játékosa, Filkor Benjámin és családja. A sportolónak a sérülései következtében hosszú időre mellőznie kell szeretett sportágát, de az egyesület vezetői, szurkolói és a játékostársai támogatásukról biztosították a családot, valamint a hétvégi Diósjenő ellen megnyert mérkőzést követően egy fotóval is üzentek a játékosnak a közösségi oldalukon, hogy mielőbb várják vissza. 

Sajtvásárt és sajtversenyt tartottak 

A sajtok szerelmeseinek Paradicsomában találhatta magát, aki kilátogatott vasárnap a pásztói Varázsvölgyben megrendezett Sajtimádók napjára. A programmal egybekötve megtartották a III. Nógrád és Heves vármegyei Sajtvásárt és Sajtversenyt. A Nógrád és a Heves megyei sajtkészítőktől összesen 83 minta érkezett. A nevezés meghaladta az előző két versenyét, ugyanis azok esetében ötven körül mozgott a bírált sajtok száma. Idén zömében friss sajtok, gomolyák és parenyicák képezték a beérkezett minták legjavát, de voltak sajtkülönlegességek is. Emellett friss tejtermékek, egyebek mellett kefirek, joghurtok és tejfölök is kerültek a bírák elé. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének 24 sajtbírája vett részt az eseményen. A látogatók a kulináris élvezetek mellett megannyi kísérőprogramot élvezhettek a Varázsvölgyben.

Milliókat sikkasztott a kisposta vezetője

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 25 éves férfivel szemben, aki egy nógrádi kisposta vezetőjeként több mint hét millió forintot sikkasztott és játszott el szerencsejátékon. A vádirat szerint a férfi 2021 augusztustól egy kisposta vezetője lett, munkakörénél fogva pedig a készpénzállomány kezelését is ő végezte. A vádlott rendszeresen rendelt be a postafiókba készpénzt, azonban azt nem szolgálta ki ügyfelek részére, hanem 2021 augusztusa és szeptembere között alkalmanként néhány százezer forinttól kétmillió forintig terjedő részletekben sikkasztott az általa kezelt készpénzállományból, sőt olyan is előfordult, hogy az ügyfelektől átvett pénzt is eltulajdonította. Összesen 7 251 980 forintot sikkasztott el, melyet szinte teljes egészében szerencsejátékra költött.

Megáldották a felújított somoskőújfalui templomot

Ünnepi szentmisét tartottak a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya templomban vasárnap délelőtt. A liturgiát Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálta, a szertartás elején pedig az Úr áldását kérte a Modern Városok Program keretében felújított templomra és plébániára. A püspökatya az eseményen elmondta: öröm és ajándék számára, hogy eljutott Somoskőújfaluba, a Hazatért faluba. Hozzátette: úgy gondolja, hogy ott a hegy tetején egy ékszerdoboz ez a felújított templom, amely munkálatok sokak fáradozásával készültek el. Ezután mások mellett – a magyar kormánynak is kifejezte köszönetét, amiért vannak oly elkötelezett hívők, politikusok és munkatársak, akik évről évre fontosnak tartják a nemzeti kincseink újjáépítését, megőrzését.

Éttermeket ellenőriznek

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága ezen a héten az éttermeket ellenőrzi. Hétfőn a Balassagyarmati járásban tartottak ellenőrzéseket. Kedden a pásztói, szerdán a szécsényi, csütörtökön a salgótarjáni, míg pénteken a Bátonyterenyei járásban vizsgálódnak a szakemberek. A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják az éttermekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában