Nool.hu videó

2023.04.23. 20:38

A Hold is sajtból volt Pásztón, a látogatók is nyújthatták a parenyicát a Sajtimádók napján (fotók, videó)

A sajtok szerelmeseinek Paradicsomában találhatta magát, aki kilátogatott vasárnap a pásztói Varázsvölgyben megrendezett Sajtimádók napjára. A programmal egybekötve megtartották a III. Nógrád és Heves vármegyei Sajtvásárt és Sajtversenyt, míg a vendégsereg a nap során a parenyica nyújtásba is bekapcsolódhatott.

Veres Edina

Sajtok mellett más különlegességeket is találtak a standokon az érdeklődők

Roskadoztak a sajtfinomságoktól és különlegességektől a standok vasárnap Pásztón, a Sajtimádók napján, amely eseménynek a Varázsvölgy adott otthont. A helyszín turisztikai és marketingvezetője, Nagy-Pataki Zsófia portálunk érdeklődésére elárulta: az idei az első alkalom, hogy náluk szervezik az eseményt.

– A Nógrád Megyei Sajtvásár és Sajtversenyt két évvel ezelőtt két erdőkürti sajtkészítő, Bányainé Sárdi Dorottya és Urbán Tibor, valamint Dr. Molnár Lajos, nyugalmazott hatvani állatorvos, a Pásztói Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály osztályvezetője hívta életre. Korábban Béren tartották a rendezvényt, azonban ahogy az évről évre kinőtte magát, így új helyet kerestek a program lebonyolítására. Így találtak meg minket, mi pedig örömmel tettünk eleget a felkérésüknek, hiszen a Varázsvölgy küldetéseként tekint a helyi termelők támogatására – hangsúlyozta Nagy-Pataki Zsófia, aki arra is kitért, hogy több mint tíz termelő kínálta a vendégeket többféle ínyencséggel. A gasztroudvarban ugyanis a sajtkészítők mellett kézművesek és őstermelők is felsorakoztak kiállítóként, így az érdeklődők például különleges dupla szirmú tulipánok, pirosló eperszemek vagy épp méhésztermékek közül is válogathattak.

Immár hatodik éve a sajtkészítés a hivatása

A látogatók a sajtok Kánaánjában érezhették magukat a standok között sétálva. Az eseményen például Szentéről, Erdőkürtről, vagy épp Nemtiből érkezett sajtkészítők termékeiket kóstolhatták és vásárolhatták az érdeklődők, de voltak olyan kiállítók is, akik Hevesből érkeztek a pásztói rendezvényre. Köztük volt Szlávik Marcsi kistermelő is, aki Tarnamérán működteti sajtműhelyét. Érdeklődésünkre elárulta: 2017 óta készít sajtokat, azelőtt teljesen más területen, egészen pontosan egy multinál dolgozott.

– Annak idején édesapám foglalkozott sajtkészítéssel. Aztán jött egy olyan helyzet az életemben, amikor el kellett döntenem, hogy mit is szeretnék csinálni. Nem kellett sokáig gondolkodnom a válaszon, azóta ez a hivatás a főállásom – mondta Szlávik Marcsi, majd kifejtette, hogy először vesz részt szűkebb hazánk sajtvásárán, amelyre különböző finomságokkal töltött és ízesített parenyicákkal érkezett. Emellett újdonságként a feltekert sajtok mellett háromszög alakú parenyicát is készített. A formákkal való játék nem idegen a tarnamérai kistermelőnek, hiszen karácsonyra vagy húsvétra az ünnephez illő figurákat alkot sajtból, amelyek elmondása szerint általában nagy népszerűségnek örvendenek a várárokra kilátogatók körében.

Sosem érkezett még ennyi minta a sajtversenyre

A vásári forgatagtól kicsit távolabb, egy teremben a zamatokért és az állagért kapott pontoké volt a főszerep, hiszen a Sajtimádók napján zajlott le a III. Nógrád és Heves vármegyei Sajtvásár és Sajtverseny is. A Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke, Király Gellért kifejtette: társszervezőként vettek részt a program lebonyolításában. Első sorban a verseny és a sajtbírálat lebonyolításáért feleltek, de a látványműhelyben is az egyesület tagja tevékenykedett a nap során.

– Ez utóbbi helyszínen 400 liter tejből készítenek egy Comté típusú sajtot. Várhatóan közel negyven kilogrammos lesz a végtermék, ami csak az érlelési idő lejárta után, azaz úgy egy év múlva készül el teljesen. Emellett a készültünk parenyica nyújtással, illetve egy fenyőkéregben érlelt sajtkülönlegességgel is. A bírálat szintén izgalmas, ugyanis a Nógrád és a Heves megyei sajtkészítőktől összesen 83 minta érkezett. A nevezés meghaladja az előző két versenyét, ugyanis azok esetében ötven körül mozgott a bírált sajtok száma. Idén zömében friss sajtok, gomolyák és parenyicák képzik a beérkezett minták legjavát, de vannak sajtkülönlegességek is. Így például fehérpenészes kecskesajtok, illetve kemény sajtok. Emellett friss tejtermékek, egyebek mellett kefirek, joghurtok és tejfölök is kerültek a bírák elé – mutatott rá Király Gellért, aki azt is hozzátette: az egyesületük 24 sajtbírája vett részt az eseményen. Az általános alelnök a bírálat részleteire is kitért, mint mondta, a száz pontos rendszer egy érzékszervi bírálaton alapul, amely során fogyasztói szempontokat vesznek figyelembe. A végső pontszámot a bírák az illat, a kéreg, a belső sajttészta, a lyukazottság és természetesen az íz alapján állapították meg.

 

Sajtfórumot is tartottak, de kísérőprogramokból sem volt hiány

 

Király Gellért emellett szót ejtett a Magyar Sajtkészítők Egyesületéről is.

– Célunk a magyar sajtkultúra fejlesztése. Emiatt, ahol regionálisan igény és szándék mutatkozik egy ilyen fesztivál létrehozására, szívesen melléállunk, és támogatjuk a szakmai lebonyolítást – fejtette ki, azt is hangsúlyozva, hogy a verseny szó nem kifejezetten írja le jól a kezdeményezést. Mint fogalmazott, az sokkal inkább egy bírálat, ahol a termelők a nevezett portékáikkal minősítést szerezhetnek, de emellett talán még lényegesebb a közösség összefogása, a sajtkészítők támogatása, illetve a szakma iránti tisztelet.

A látogatók a kulináris élvezetek mellett megannyi kísérőprogramot élvezhettek a Varázsvölgyben. A gyerekek egy óriás színező segítségével élhették ki kreativitásukat, de a vendégek bekapcsolódhattak a már említett parenyica nyújtásában is. A sajtkészítők ugyanakkor egy sajtfórumon vehettek részt, ahol bővíthették tudásukat egyebek mellett a sajtmarketinggel, a termelők jelenlegi helyzetével, illetve a sajtbírálat menetével kapcsolatban. A III. Nógrád és Heves vármegyei Sajtvásár és Sajtverseny délutáni eredményhirdetése után a Sajtimádók napjának zárásaként a Kacaj zenekar zenélt a közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában