Aurora borealis

2023.04.24. 11:25

Káprázatos látvány: sarki fény táncolt Salgótarján felett (fotók)

Varázslatos és egyben igazán ritka égi jelenségnek lehetettek szemtanúi vasárnap mindazok, akik este 9 óra körüli időben felpillantottak az égre. A salgótarjáni égbolton is megjelenő sarki fényről lenyűgöző fotók készültek.

Angyal Eszter

Lenyűgöző felvételek születettek Salgó várából az április 23-án megjelenő sarki fényről

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Kövesligeti István

Elképesztő, varázslatos, lenyűgöző – ezek a jelzők egytől egyig igazak arra a látványra, amiben április 23-án este szabad szemükkel is gyönyörködhettek mindazok a szerencsések, akik este 9 óra után pár perccel felpillantottak az égre. Magyarország és szűkebb térségünk egén is megjelent ugyanis a kezdetben rózsaszín, majd aztán zöldes árnyalatban pompázó sarki fény, ami errefelé egy rendkívül ritka jelenség.

A felhőmentes égbolton számos csillagkép is kirajzolódott, az időjárás végtelenül kegyes volt hozzánk április utolsó előtti hetének fináléjakor. Arra azonban, hogy a világ talán leglátványosabb égi jelensége, az Aurora Borealis, azaz a sarki vagy más néven északi fény megjelenjen hazánk felett, valószínűleg szinte senki sem számított. A rózsaszín, majd zöld árnyalatban táncoló égi fényjátékról Bakos B. Márk és Kövesligeti István is lenyűgöző fotókat készítettek, hiszen voltak annyira szerencsések, hogy a bő fél órás jelenség idején Salgó várában voltak, ahonnan páratlan volt a látvány.  

De mi is az a sarki fény? 

Az Időkép magyarázata szerint a sarki fényt a Napból érkező töltött részecskéknek a Föld mágneses mezejével létrejövő kölcsönhatása okozza. Az ütközések során a részecskék energiája elektromágneses sugárzás formájában szabadul fel, ezt látjuk sarki fényként. 

A légkör összetevői ionizálódnak és gerjesztődnek, ezért bocsátanak ki fényt különböző színekben, emellett a sarki fény formáját is az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg. A gerjesztett hidrogénatomok vörös, kék és ibolya színeket bocsátanak ki, az oxigén vörös és zöld, a nitrogén pedig kék és ibolya színeket hoz létre az égen. A jelenség jellemzően a Föld mágneses pólusai közelében figyelhető meg, erősebb geomágneses viharok alkalmával időnként a sarkoktól távolabb, így Magyarországról is láthatóvá válik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában