Szentmise

2023.04.23. 17:02

Megyéspüspök áldotta meg a felújított templomot és plébániát Somoskőújfaluban

Ünnepi szentmisét tartottak a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya templomban vasárnap délelőtt. A liturgiát Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálta, a szertartás elején pedig az Úr áldását kérte a Modern Városok Program keretében felújított templomra és plébániára.

Veres Edina

A liturgiát Marton Zsolt váci megyéspüspök celebrálta

Forrás: Nool

Fotó: H.Cs.

A liturgia előtt Murányi Bálint, a település alpolgármestere elmondta, hogy hosszú évtizedek óta él már Somoskőújfalun. Mint kifejtette, olyan gyerekkori emlékeket őriz a kis, szürke templomról, hogy szeretik, hiszen az övék, de azért ráférne már egy kis felújítás.

– Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen újjászületésnek lehetünk majd részesei. Ez a templom a 18. század óta áll a falu szívében, elég érdekes belegondolni, hogy mennyi emberöltő kellett ahhoz, hogy most e templomban a jelenlévők itt álljanak. Minden évben, évtizedben és évszázadban szükség volt azokra a döntéshozókra és munkásokra, akik megőrizték, megújították, vagy újjáépítették a somoskőújfalui templomot az évszázadok viharaiban. Úgy gondolom, hogy szerencsések vagyunk, hogy tanúi lehetünk ennek az újjászületésnek – hangsúlyozta Murányi Bálint. 

Újjászületett a templom
Újjászületett a templom
Fotó: H.Cs. / Forrás: Nool

Az alpolgármester azt is elárulta, hogy a templomot annak idején a Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére szentelték fel, aminek szimbolikus jelentősége van, hiszen első Szent István király is Szűz Mária oltalmába ajánlotta az országot. Hozzátette: ez egy különleges kapcsolat a Hazatért falu, azaz Somoskőújfalu számára, hiszen akárcsak hazánkat, úgy a helyi gyülekezetet és a települést is a Magyarok Nagyasszonya óvja és vigyázza.

– Négy év elszakítottság után 1924-ben tértünk haza Magyarországhoz. Azt gondolom, hogy az a feladatunk, hogy a fizikai után egy lelki hazatérést is megvalósítsunk és megtaláljuk az utat keresztény hitünkhöz, amely az elmúlt évszázadok viharaiban mindig megtartott minket – húzta alá Murányi Bálint.

A kormánynak fontos kincseink újjáépítése

Ezután Varga András salgótarjáni esperes-plébános mutatott rá, hogy bízik benne, hogy a templom köveinek megáldásával mindannyiuk szívében és lelkében megvalósul az a bizonyos újjászületés, amire az alpolgármester is utalt a beszédében. Végül a vasárnapi szentmise előtt a liturgiát celebráló Marton Zsolt váci megyéspüspök szólt a hívőkhöz.

– Öröm és ajándék számomra, hogy eljutottam Somoskőújfaluba, a Hazatért faluba. Azt gondolom, hogy itt a hegy tetején egy ékszerdoboz ez a felújított templom, amely munkálatok sokak fáradozásával készültek el – fejtette ki a püspökatya, aki ezután – mások mellett – a magyar kormánynak is kifejezte köszönetét, amiért vannak oly elkötelezett hívők, politikusok és munkatársak, akik évről évre fontosnak tartják a nemzeti kincseink újjáépítését, megőrzését. Marton Zsolt rámutatott, hogy a somoskőújfalui templom felújítása is ennek köszönhetően valósult meg a Modern Városok Program keretében.

– Legyen benne örömünk, és legyen Isten áldása e szép templomon – hangsúlyozta a püspökatya, aki ezután szenteltvizet hintve kérte az Úr áldását a templomra és a plébániára, majd ezután elkezdődött a szertartás.

A pásztói templomot is megáldotta
Vasárnap délután a váci megyéspüspök Pásztóra is ellátogatott, ahol az általa celebrált szentmise során megáldotta a Szent Lőrinc plébániatemplomot. A városban szintén a Modern Városok Program segítségével újult meg a plébániatemplom, a Temetői Szentlélek Ispotály kápolna, illetve a parókiában egy közösségi teret is kialakítottak. Ezeket az egyházi épületeket – ahogy arról portálunk is beszámolt – a hét elején adta át Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Farkas Attila Pásztó polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában