Tárlat

2023.04.22. 13:23

Közös alkotások éltetik az izzó parazsat a salgótarjáni kiállításon

Zsarátnok címmel nyílt meg Birkás Babett képzőművész és Gelencsér János festőművész közös kiállítása a napokban a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Klubtermében. Az alkotók munkáiban izzik valami nagyon erős tűz, ami utat mutat a nézők számára – hangzott el az eseményen.

Gulyás Edina

Zsarátnok címmel nyílt meg Birkás Babett képzőművész és Gelencsér János festőművész közös kiállítása

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

– Az alkotók a tárlatuk címéül a régies, irodalmi kifejezést, a zsarátnok szót választották, amelynek eredeti jelentése köztudottan a kialvóban lévő, felületén már elhamvadt, belül izzó parázs – fogalmazott köszöntőjében dr. Huszár Máté, a nógrádi megyeszékhely alpolgármestere. 

– Az elmúlt esztendőben ünnepeltük Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulóját. Az emlékév alkalmából a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. egy különleges kiállítássorozatot indított el, ami a folytonosság és a megújulás jegyében most két kiváló kortárs alkotó tárlatával folytatódik – emelte ki az alpolgármester.

Mint mondta: minden tárlatnak üzenete van. A közös képzőművészeti kiállítások esetében valamilyen valós, vagy kreált kohéziós erő fogja össze az alkotásokat. Tulajdonképpen az üzenet magában a kohéziót kiváltó erőben van. Birkás Babett és Gelencsér János alkotói pályája különböző helyen és módon indult, azonban számos közös vonás fedezhető fel művészetükben, amelynek sokszínűségéről mindkettőjük esetében alkotásaik tanúskodnak. Kreativitásukat és szakmai rátermettségüket a számos helyi és országos kiállításon való részvétel mellett jelentős szakmai díjak elnyerése is igazolja. Birkás Babett hazai és nemzetközi művészeti eredményei elismerésként Salgótarján „Pro Arte” díjban részesült. Gelencsér János pedig a 22. Nógrád Megyei Őszi Tárlaton Salgótarján város díjazottja volt.

Mindkét művész munkájában izzik egy rendkívül erős tűz
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

– Birkás Babett és Gelencsér János mindketten művészi pályájuk csúcsán vannak, alkotó energiáik teljes birtokában dolgoznak. A legattraktívabb időszakot élik meg együtt és önállóan is. Mindketten szuverén egyéniségként vetítik ki belső látomásaikat, képi világuk kiforrott rendszert alkot. Az az érzékenység, amely lehetővé teszi a teremtést, csak keveseknek adatik meg – ajánlotta az alkotásokat a jelenlévők figyelmébe Gedeon Hajnalka grafikusművész. 

– Két olyan alkotóról beszélünk, akik éltetik a fényt, a melegséget, a művészi megformálást a szó eredeti, hagyományos és tiszteletreméltó értelmében. Ám a két életút, ami idáig vezetett sokoldalú impulzusok eredményeként alakult ki – fogalmazott, majd ismertette az alkotók életét, és a művészekkel közösen, interaktív módon mutatta be a tárlatot. 

– A közös kiállítás a Zsarátnok címet viseli. Mindkét művész munkájában izzik valami rendkívül erős tűz. Kívánom, hogy ezt még nagyon sokáig éltessék, minél tovább világítson az az alkotásokat szemlélők számára – hangsúlyozta Gedeon Hajnalka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában