Hallgassa élőben!

Nógrád megyei szakaszt is teljesített az ultramaratonista

Szarvas Mátyás, a jelenleg a Balaton mellett, Vonyarcvashegyen élő extrémsportoló október 8.-án kezdte meg a III. Országos Kékkör futását, múlthét szerdán pedig a terveknek megfelelően megérkezett Nőtincsre. A világ egyik legjobb ultramaratonistájával beszélgettünk a céljairól, a 2.560 kilométeres út megpróbáltatásairól, valamint Nógrád megyéről is. 

Szavas Mátyás eredeti foglalkozása pedagógus, ma már azonban trénerként, üzletemberként és sportolóként tevékenykedik. Korábban rengeteget túrázott a tanítványaival, hiszen mindig is úgy vélte, hogy ez egy remek nevelési eszköz. Az egyik kisebb csoportjával tizenhárom nyár alatt gyalogolta körbe az egész országot a kéken.

– A nagyszabású túra végeztével született meg bennem az az ötlet, hogy a három kéktúra 2.560 kilométerét futva is csodálatos lenne megtenni, sok-sok hasznos céltól vezérelve – mondta Szarvas Mátyás. Hozzátette: – Így valósult meg 2008-ban az I. Országos Kékkör futás, amelyet 45 nap alatt, 2009-ben pedig 43 nap alatt teljesítettem.

Az ultramaratonista elsődleges célja az volt, hogy az egészséges életmódot, illetve hazánk rejtett természeti kincseit népszerűsítse, valamint az élet különböző területeihez nélkülözhetetlen kitartást, siker- és kudarckezelést, tervezést, logisztikát és stratégiát bemutassa egy rendkívüli sportteljesítményen keresztül.

– Szeretném bebizonyítani az embereknek, hogy munka mellett is elérhetjük az álmainkat. A II. Országos Kékkör Futás teljesítése után sokáig úgy éreztem, hogy nem tudom a saját csúcsomat megjavítani. Ezért egészen idáig vártam vele, azonban most már készen állok rá és képes vagyok arra, hogy 39 nap alatt megtegyem a 2560 kilométert – hangsúlyozta az extrémsportoló, akinek rengeteg hátráltató tényezővel kell szembenéznie az út során. Ő azonban sosem a problémákra, hanem a megoldásra váró feladatokra koncentrál –ezt közvetíti mindig valamennyi tréningjén, előadásán is.

A sportoló október 8-án indult Szigligetről és múlthét szerdán érkezett meg Nőtincsre. Érdekesség, hogy 2009-ben is a nyugat-nógrádi településen szállt meg, ennek oka pedig csupán annyi, hogy már akkor is remekül érezte magát községben.
– A tanítványaimmal rengeteget túráztunk korábban a Börzsönyben, ez volt az egyik kedvenc helyünk. Emellett számos nagyon kemény versenyen is részt vettem már itt, így jól ismerem a terepet – mondta a Szarvas Mátyás.

Az utóbbi napok esőzései komoly kihívás elé állították, azonban ez sem tartja vissza attól, hogy teljesítse a célját.
– Nem csak az eső, de néhol még a hó is nehezített az utamat. Egy ponton eltévedtem, szerencsére gyorsan sikerült korrigálnom. Ez nem egy örömfutás volt, csak arra fókuszáltam, hogy túléljem és legyőzzem a körülményeket. Úgy gondolom, időnként feltétlenül ki kell lépnünk a komfortzónánkból, hogy fejlődhessünk – fejtette ki az extrémsportoló.

Az út során három napra csatlakozik hozzá fesztivál díjas filmrendező barátja, Major Gyula is, így biztosan készül néhány filmkocka az embert próbáló teljesítményről.

Szarvas Mátyás elmondta, hogy a 2.560 kilométer végigfutása egy jövő tavaszi extrém teljesítményre való felkészülés része, azonban erről egyelőre nem kívánt többet elárulni.

Eredmények
A Békés megyei származású Szarvas Mátyást a világ egyik legjobb ultramaratonistájaként tartják számon. Sportolói pályafutása során számos embert próbáló teljesítményt vitt véghez. Az alábbiakban ezek közül ismertetünk néhányat:
1996: Mont Blanc (4.807 m) megmászása.
1998: Monte Rosa (4.634 m) megmászása.
2002: az Országos Kéktúra Futás országos csúcsának 19 napról 17 napra történő megjavítása.
2009: II. Országos Kékkör Futás – 43 nap alatt 2.560 kilométert teljesített.
2016, 2017: Az „Élj és gondolkodj egészségesen!” megyefutás- sorozata több mint tízezer fiatalt mozgatott meg.
2018: Az EMU hatnapos Ultramaratoni Világkupán 587 km-rel új korosztályos nemzeti rekordot állított fel Balatonfüreden.
2018: A kladnói 48 órás ultrafutó világkupán 315 km-rel összetettben második, korosztályában pedig az első helyen végzett, a világ adott évi legjobb korosztályos eredményével, új magyar rekorddal.

 

Hozzászólások

a múlt politikája
Fidesz: Karácsony programja ugyanaz, mint amit korábban Gyurcsány tollba mondott
Lapszemle / 5 perce
„Azzurri-show” a Roland Garros árnyékában – lapszemle
A németek szerint Olaszország egyből bejelentkezett az Európa-bajnoki címért. Franciaországban és Spanyolországban nem sok vizet zavart a nyitó meccs...
termelési dömping / 11 perce
Avokádóból nem lesz hiány, ha bejön az asztrál kutatók új felfedezése
ezer év után / 13 perce
Két vikingkori rokont hoz össze ismét egy koppenhágai kiállítás
játék / 20 perce
Itt a nagy mesekvíz - te felismered ezeket a retró mesehősöket?
Nool
eb2020 / 23 perce
A tarjáni bokszedző szerint lehet szeretni vagy utálni Cristiano Ronaldót, de...
B.L.
edzés / 33 perce
Tina, ez már sok! Olyan sovány Emilio felesége, hogy a rajongók már túlzásnak tartják
Hangfolyam–Tanfolyam / 33 perce
Nyári foglalkoztató tábort indít a Magyar Állami Operaház