Nool.hu videó

2024.03.25. 18:11

A párizsi olimpiára készülnek a gyarmati sportiskolában (videó)

2024-ben Párizsban zajlanak majd a Nyári Olimpiai Játékok. A balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában a hagyományokhoz hűen idén is számtalan programmal készülnek az eseményre és emlékeznek meg a híres magyar sportolókról. Az „Olimpia 2024” elnevezésű projektet Győr Béla, az Olimpiai Akadémia főtitkára nyitotta meg hétfő délelőtt.

Lukács Zsófia

Az „Olimpia 2024” elnevezésű projektet Győr Béla, az Olimpiai Akadémia főtitkára nyitotta meg hétfő délelőtt

Forrás: Lukács Zsófia

Hagyománnyá vált, hogy négyévente megemlékeznek az olimpiákról, programokat szerveznek, illetve betekintést nyújtanak az olimpiatörténetbe a gyarmati sportiskolában. Hétfőn délelőtt az intézmény aulájában nyitották meg az „Olimpia 2024” elnevezésű projektet. A diákok ókori görög öltözetben vonultak be az olimpiai lánggal és a zászlóval, majd a különböző sportágak képviselői követték őket.

Mindezek után a díszvendég, Győr Béla biztatta sportolásra a tanulókat.  – Reméljük, hogy olimpiai reménységek ülnek itt a sorok között, akik majd pár év múlva magyar színekben versenyezhetnek. Az Olimpiai Akadémia, a Magyar Olimpiai Bizottság részeként azért jött létre, hogy az olimpiai eszmét ápolja. Fontos, hogy ez az elv minél több helyre eljusson, ezért külön öröm, hogy a Dózsa iskola szívén viseli az ötkarikás játékokat. Ha az olimpiai alapértékeket megértitek, ehhez hozzákapcsolva a fair playt, akkor annak az életben is hasznát vehetitek – fogalmazott a főtitkár.

Budapest is házigazdája lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatnak

2024. június 20. és 23. között rendezik meg az extrém sportok versenyét a Ludovika Campuson, amelynek programján remélhetőleg az általános iskolások is részt vehetnek.

Szabó Csaba, az intézmény igazgatója elmondta, hogy idén már nagyszerű eredményekről számolhat be az iskola: országos diákolimpiai bajnokai vannak a Dózsának.  – Ez az év az hosszú idő után, hogy rengeteg sportágban, az országos döntőkben képviselteti magát az iskola. Köszönhető ez az eredmény az egyesületekkel való együttműködésnek és a testnevelők munkájának – emelte ki Szabó Csaba.

Hozzátette: az olimpiai projektre már egy hónapja készülnek. A gyerekek tablót készítettek olyan híres olimpikonokról, mint például Hajós Alfréd, Kozák Danuta, Hosszú Katinka, vagy Szilágyi Áron. Totót, kvízt szerveztek olimpiatörténetből, valamint Hegedűs Henrik olimpiai történész tartott előadást számukra. Kedden sportvetélkedőkkel folytatódik a program, helyből távolugrásban, kötélmászásban, vagy dekázásban is összemérhetik tudásukat a kis olimpikonok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában