Programajánló

2024.04.27. 09:47

Hétvégi programok: Zsigmond Nap, majálisok és tacskótalálkozó is kimozdulásra csábít Nógrádban

Április utolsó napjai is rengeteg érdeklődő-csalogató eseményt kínálnak szűkebb hazánkban. A hétvégi programok között sorakozik Szécsényben az első Palócföldi Tacskótalálkozó, Pásztón az 1500-as évekbe repülhetnek a résztvevők a Múltidéző Zsigmond Napon, míg Mátraverebély-Szentkúton Böjte Csaba tart lelki gyakorlatot a látogatóknak. Emellett több településen már ezen a hétvégén majálison mulathatnak az érdeklődők.

Veres Edina

A Bikini zenekar és az Alapi Music Band is zenél a pásztói Zsigmond Napon

Az idei évben ismét színes programokkal csalogatja a hagyományos Múltidéző Zsigmond Nap Pásztóra az érdeklődőket. Ahogy azt a Nool.hu is megírta, szombaton kora reggeltől főzőversenyen bizonyíthatják a csapatok, hogy az 1500-as években milyen ínycsiklandó finomságokkal nyűgözték volna le a megéhező „udvarlátogatókat”. A hagyományokat követve a jelmezes résztvevők idén is sétát tesznek a város szívében, a 13 órakor induló felvonulás útvonalán az autósoknak útlezárásra kell számítaniuk. A megjelentek 15 óra 30 perctől ostromjátékot tekinthetnek meg Szent László Vitézeinek köszönhetően, míg egy órával később már a Bordó Sárkány zenekar szórakoztatja majd a közönséget. A Bikini együttes slágereire 19 órától tombolhatnak az esemény látogatói, akiket később tűzzsonglőrök is elkápráztatnak majd bemutatójukkal. Az idei Múltidéző Zsigmond Napot 21 óra 30 perctől utcabál zárja, amelynek ideje alatt az Alapi Music Band gondoskodik majd a jó hangulatról.

Két- és négylábú érdeklődőket egyaránt vár a szécsényi tacskótalálkozó

Első alkalommal rendeznek Palócföldön Tacskótalálkozót. Ahogy arról portálunk is beszámolt már, a különleges programnak szombaton Szécsény belvárosa biztosít helyszínt, ahol a 10 óra 15 perckor elhangzó köszöntő beszédek után előbb a Nógrád Megyei Ifjú Diana Vadászhölgy Klub tagjai előadást, majd a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület bemutatót tart az érdeklődőknek. A kicsiket a nap folyamán rajzverseny és tacskó-totó várja egészen 13 óráig, amikor is elrajtol a tacskószépségverseny. A megjelentek ezután közös sétát tesznek, amelynek végén egy csoportkép is készül a résztvevőkről. A Boldogabb Gyermekkor Egyesület által szervezett első Palócföldi Tacskótalálkozót a versenyeredmények kihirdetése zárja majd 15 órától.

Tíz gyermekszínjátszó csoport lép színpadra Balassagyarmaton

Színjátszásban csillogtathatják meg a gyermekek tehetségüket szombaton Balassagyarmaton. A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád vármegyei bemutatójának a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad otthont. A 10 órakor kezdődő eseményen nem kevesebb mint 10 csoport bizonyítja rátermettségét a zsűri előtt, a világot jelentő deszkákon.

Kazáron, Nagyorosziban és Alsótoldon is majálisozhatnak a látogatók

Kazáron majális és egészségnap tarkítja a szombatot. Ahogy arról portálunk is beszámolt, az érdeklődők 9 órától a település rendelőjében vércukorszint- és vérnyomásmérésen, továbbá bőrgyógyászati és nőgyógyászati rákszűrésen vehetnek részt. Emellett régi posta épületében masszázsra, míg a kulcsosházban véradási lehetőségre lelhetnek a látogatók. Az egészségügyi programokkal párhuzamosan, 10 órától majálist szerveznek a kazári kisréti játszótéren, amely során ügyességi feladatok és népi játékok sorára, rajzversenyre, kutyás bemutatóra, kézműves foglalkozásra vagy épp 7-es rúgó versenyre lelhetnek az érdeklődők. A kazári majálist tombolahúzás zárja majd. Alsótoldon szintén ezen a hétvégén, szombaton rendeznek majálist a művelődési ház melletti sportpályán. A program 14 órakor főzőversennyel rajtol el, amelynek eredményeire 18 órakor derül fény, majd azután az Unisex együttes szórakoztatja a látogatókat. Nagyorosziban szintén majálist tartanak szombat délután a helyi művelődési háznál. A program 14 órakor a diák színjátszókör bemutatójával indul, de színpadra lép még Oszvald Marika, Radics Gigi vagy épp a Sógorok nevű formáció is. A majális résztvevői 22 órától hajnalig tartó diszkó ritmusára mulathatnak.

Böjte Csaba Szentkúton lelkigyakorlatot, Salgótarjánban előadást tart

Nagypéntektől Alvernáig címmel tart Böjte Csaba tart lelkigyakorlatot Mátraverebély-Szentkúton szombaton és vasárnap. Ma három időpontban – 9 óra 30 perctől, illetve 11 és 15 órától – vehetnek részt a hívők a szabadtéri elmélkedéseken. Ezt követően a ferences atya Salgótarjánban, a Szent József templomban mutat be szentmisét 17 óra 30 perctől, majd a szertartás után Szívvel-lélekkel – Tanúságtétel címmel tart előadást a megjelenteknek. Nemzeti kegyhelyünkön a 11 órakor kezdődő vasárnapi szentmisét szinte Böjte Csaba celebrálja majd.

TeSzedd akciók és faluszépítő nap során gyűjthetnek hulladékot a lakosok a vármegyében

Második alkalommal tartanak faluszépítő napot Nagylócon. A Nagylóci Polgárőr Egyesület által meghirdetett társadalmi munka keretében közösségi összefogással tehetik rendbe és csinosíthatják virágültetéssel a résztvevők Nagylóc és Zsunypuszta területét. A szervezők a munka végeztével a megjelenteknek közös ebéddel kedveskednek. Nem csupán Nagylóc válhat rendezettebbé a hétvége folyamán. Szűkebb hazánkban is megannyi település, például Erdőkürt, Balassagyarmat, Nézsa, Mátranovák, Mátraverebély, Mátramindszent, Pásztó vagy épp – ahogy arról portálunk is beszámolt – Zabar csatlakozott az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióhoz.

A Mártírok útján sétálhatnak végig az érdeklődők Balassagyarmaton

Mártírok útján címmel tartanak városi sétát április 28-án, vasárnap Balassagyarmaton a helyi zsidóság emlékére. Az esemény 15 órakor indul a Mikszáth Kálmán Művelődési Központtól, a közel három kilométeres táv végpontját a Zsidó Temető jelenti majd. A résztvevőket Majdán Béla művelődés-történész kalauzolja majd a sétán, amely során közreműködik a Kertész István Alapítvány, illetve a Balassagyarmati Zsidó Hitközösség elnöke, Bauer József is. Az interaktív séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A programot eső esetén egy másik időpontban rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában