Atlétika

2022.11.07. 15:30

Idén is gyarapította érmei számát a szécsényi veterán dobó

Bosák Attila szenior dobóatléta az M60-as kategóriában vesz részt. Az idén több hazai és nemzetközi versenyen gyarapította érmeinek számát.

Szenográdi Ferenc

Bosák Attila szenior dobóatléta az M60-as kategóriában vesz részt

Forrás: Beküldött fotó

Középiskolás korában a balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnáziumban Kurunczi Béláné testnevelő volt az, aki felfigyelt a tehetségére, s meglátta benne a jövő dobóatlétáját. Arra biztatta, komolyan foglalkozzon a sportággal. Az alapokat Poór Pétertől tanulta meg. A magas, laza izomzatú fiú gerelyhajítónak készült. Tizenöt éves korában már 50 méter fölé röpült a kezéből a gerely. Alig múlt 16 éves, amikor súlyos könyöksérülése miatt le kellett mondani a gerelyhajításról. A súlylökést és a diszkoszvetést választotta. 

Egyetemista korában az országos junior diszkoszbajnokságon a hatodik helyen végzett. Diszkoszvetésben 48,5 méter, súlylökésben 14,25 méter volt a legjobb eredménye. A gépészmérnöki diplomája átvétele után sorsdöntő helyzetbe került. Felajánlották számára, hogy menjen Tatabányára, s éljen a sportnak. Ő Szécsényt választotta, ahol a végzettségének megfelelő munkahelyet kapott. Ez azt jelentette számára, hogy az aktív sportolás erősen háttérbe került az életében. 

Az idő múlásával egyre inkább hiányzott számára a sport, a versenyeken való részvétel, 1992-ben újra elkezdte az edzéseket. Az ezredfordulót követően 2001-ben visszamerészkedett az országos versenyekre, a szeniorbajnokságra, amelyen azóta is rendszeresen részt vesz. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) által szervezett országos bajnokságon 39 aranyérmet szerzett súlylökésben és 18-at diszkoszvetésben, így elmondhatja magáról, hogy 57-szeres magyar bajnok. 

A Word Throwers Club, amely soraiban tudhatja a dobóatlétákat, számukra mindig megrendezi az Európa- és világbajnokságot és egyéb versenyeket. Ezeken Bosák Attila rendszeresen részt vesz. A versenyeken az olimpiai számoktól eltérő speciális szerekkel, és számokkal is folynak küzdelmek. A 62 éves szenior dobóatléta az M60-as kategóriában vesz részt. 

Az idén több hazai és nemzetközi versenyen gyarapította érmeinek számát. Márciusban a fedett országos bajnokságon súlylökésben megszerezte a magyar bajnoki címet. Tatabányán a LSW-WTC országos bajnokságán antik diszkoszvetésben, nyeles labdadobásban, súly magasra dobásban övé volt az első hely, kalapácsvetésben pedig a második helyen végzett. Áprilisban a Fortuna versenyen súlylökésben első, diszkoszvetésben második helyezést ért el. Ott volt májusban, Ausztriában a nyolc ország sportolói számára szervezett versenyen, ahol a csapatuk a harmadik helyet szerezte meg.

Augusztusban, Budapesten, az országos bajnokságon súlylökésben első, diszkoszvetésben a második, kalapácsvetésben a harmadik helyen végzett. Jelentkezett Németországba, LSW-WTC versenyre, ahol tíz számban indult el, háromban a legjobbnak bizonyult, kettőben a második helyen végzett, három számban pedig övé volt a bronzérem. 

A közelmúltban tért haza Csehországból, ahol LSW-WTC által szervezett versenyen, 14 számban adta le nevezését. Több első, második és harmadik helyezéssel tért haza. Ezen a versenyen az 50 kg-os kőlökésben a 3,15 méteren magyar csúcsot állított fel. A hármas antik diszkoszvetésben 2,5 kg, 3 kg, 3,75 kg, összesítésben 199,42 méterre repült a kezéből a sportszer, ami világrekordot jelentett számára. Bosák Attila az idei évre befejezte versenyeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában