Atlétika

2022.07.06. 21:31

Továbbra is messzire dobja a súlyokat a szécsényi szenior atléta

Újabb érmekkel gyarapította gyűjteményét a szécsényi senior atléta Bosák Attila.

Szenográdi Ferenc

Forrás: Beküldött fotó

Középiskolás korában a balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnáziumban Kurunczi Béláné testnevelő volt az, aki felfigyelt tehetségére és meglátta benne a jövő dobó atlétáját, s arra biztatta, hogy komolyan foglalkozzon a sportággal. 

Az alapokat Poór Pétertől tanulta meg, a magas laza izomzatú fiú. Gerelyhajítónak készült, s már 15 éves korában 50 méter fölé szállt a gerely a kezéből. Alig múlt 16 éves, amikor súlyos könyöksérülése miatt le kellett mondania a gerelyhajításról, így később a súlylökést és a diszkoszvetést választotta. 

Egyetemista korában diszkoszvetésben az országos junior bajnokságon a 6. helyen végzett. Diszkoszvetésben 48,5 méter, súlylökésben 14,25 méter volt a legjobb eredménye. A gépészmérnöki diploma átvétele után Szécsénybe került dolgozni, és valahogy a sport kimaradt az életéből. Ahogy múltak az évek egyre inkább hiányát érezte a rendszeres mozgásnak, versenyzésnek és megmérettetésnek. Az 1990-es évek elején visszatért a sportoláshoz. 

Társaival 1992-ben megalakították a Bauer Rudolf Nógrád Megyei Atlétikai Dobó Klubbot, amely 2006-ban megkapta Nógrád megye Príma díját. 
Az edzések rendszeressé váltak az életében. Az ezredfordulót követően visszamerészkedett az országos versenyekre, a szenior bajnokságba, amelyen azóta is rendszeresen részt vesz. Súlylökésben és diszkoszvetésben korcsoportjában mindig ott volt és van a legjobbak között.

Tagja és rendszeres versenyzője a Word Thorowers Clubnak, amely a kontinens veterán atlétáinak körét tömöríti, s megrendezi versenyzői részére az Európa- és világbajnokságot, amely megmérettetéseken Bosák Attila rendszeresen részt vesz. Ezen a versenyeken az olimpiai számoktól eltérően speciális szerekkel és számokban is folynak küzdelmek.

Az idei évben N 60-as korcsoportban a 62 éves atléta a különböző versenyeken tovább gyarapította az érmeinek számát. Március 5.-én az országos súlylökő bajnokságon első helyezést ér el. Ott volt április 24.-én Tatabányán az LSW WTC OB-án, ahol antidiszkoszban (3,75 kg), nyeleslabda dobásban (1 kg) és súlymagasbadobásban (11.65 kg) első helyezett lett, míg az egykezes kalapácsvetésben a második helyen végzett. Ott volt április 30.-án, Budapesten, a Fortuna versenyen, ahol súlylökésben győzött, diszkoszvetésben második lett. Március 8-án a Tamásin megrendezett LSW WTC OB-án kalapácsvetésben (26 kg) és kalapácsvetés három próbában is második lett. Május 31.-én részt vett Ausztriában egy nemzetközi versenyen, amelynek hat ország atlétái voltak jelen. Itt diszkoszvetésben a harmadik helyen végzett. Most készül Németországba, az LSW WTC Európa-bajnokságra, amelyre augusztus 5-7 között kerül sor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában