Nool.hu videó

2024.05.02. 11:20

Karancs-Medves: több mint kétszázan indultak a teljesítménytúrán (videó)

Hétvégén rendezték a Karancs-Medves teljesítménytúrát. A szervezők összegezték a program eredményeit.

Nool.hu

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) – mely idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját – április 27-én ismét megrendezte a Karancs-Medves teljesítménytúrát. Mint arról már írtunk, a hagyományosnak mondható 20, 35 és 50 kilométeres távok mellett idén először a 15 kilométeres távon is próbára tehették állóképességüket a túrázók.

Karancs-Medves teljesítménytúra, túrázás, ZÚTE
Több táv közül választhattak a Karancs-Medves teljesítménytúra résztvevői
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

„A könnyűnek nem mondható – 15,2 kilométerre 880 méter szintemelkedés jut – táv 37 túrázót vonzott, akik közül volt olyan, aki először teljesítménytúrázott. Az időjárásra idén sem lehetett panasz, hisz a reggeli borongós, kis esővel tarkított időjárás délutánra napsütésessé változott és igazi, tavaszi, túrázásra ideális nappá teljesedett ki. Összesen 229 lelkes túrázó vágott neki a salgótarjáni Galcsik Fogadó teraszáról az egyes távoknak. A résztvevők leginkább a 20-as távot részesítették előnyben, itt közel 100 fős nevezői létszám volt” – számoltak be a részletekről a szervezők.

Megtudtuk azt is, hogy a nagyobb felkészültséget és jó állóképességet igénylő 35 kilométeres távon több mint 1500 méter, a leghosszabb 50 kilométeres távon pedig közel 2000 méter szintemelkedés jelentett igazi kihívást a nevezőknek. Ezeken a távokon az ismert Karancs-csúcsok és Salgó várának kiemelkedései mellett a Szilvás-kő és a Pécs-kő csúcsait is meg kellett hódítaniuk a teljesítménytúrázóknak. Az 50 kilométeres távot választók a somoskői Bakancsos teraszáról gyönyörködhettek Somoskő várának szépségében, a távok teljesítése közben a résztvevők így megcsodálhatták Salgótarján környékének történelmi, geológiai és turisztikai látványosságait.

Karancs-Medves teljesítménytúra, túrázás, ZÚTE
Eresztvényben a helyi specialitást, a csurgatós kenyeret is a teljesítménytúra résztvevői
Forrás: ZÚTE

„A ZÚTE főszervezésében, lelkes megyei természetjárók közreműködésével megvalósult túra céljában palacsinta várta a fáradt, de jókedvű és mosolygós vándorokat a jól megérdemelt emléklap és kitűző, illetve jelvény mellett. A rendező egyesület 30 éves jubileumára tekintettel a túrán a 18 év alattiak és minden harmincadik induló egyedi meglepetésben részesült. A Karancs-Medves teljesítménytúra az Aktív Magyarország Program támogatásával valósult meg” – közölte a Zöld Út Természetjárók Egyesülete, mely a túrák szervezése mellett a környék jelzett turistaútjainak felújítását is végzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!