Mozgásban

2022.09.15. 07:55

Példamutatóan képviselték városukat a szécsényi atléták

A háború előtti években, az iskolákban, a levente egyesületben és a cserkész csapatban volt jelen az atlétikai élet. A település sport egyesületében 1960-ban Dropcsa László vezetésével megalakult az atlétikai szakosztály.

Sz. F.

Bosák Attila

Forrás: Beküldött

Ő volt a szakosztályvezető, és egyben a sportág szécsényi mindenese. Versenyzői közül Lukács Ágnes, Szabó Pál, Istók Ferenc, Kolosi Lajos, Miskédi László, Istók Barna, Oláh Lajos és Velenczei Zsuzsanna értek el figyelemreméltó eredményeket. A sportág nagy felfedezettje Jakab Gábor volt, aki 1969-ben gerelydobásban 58,64 méteres új megyei ifjúsági és felnőtt csúcsot ért el, később tagja lett a Magyar B Válogatott csapatnak, így lengyelországi versenyen is képviselte hazánkat.

Megyei viszonylatban Salgótarján és Balassagyarmat után a rangsor harmadik helyét foglalták el a szécsényi atléták. A szakosztálynak 1970-ben 21 minősítést elérő atlétája volt. Takács Béla, Dropcsa László tanítványa 1973-ban Szombathelyen megnyerte a vidéki versenyzők országos megmérettetését. Ezt követően Budapesten az országos versenyen ötödik helyezést ért el. Takács Béla az 1973-as évet követően 10 esztendőn keresztül a vidéki bajnokságon a legtöbb estben eredményhirdetéskor felállhatott a dobogóra.

Istók Ferencet 1972-ben a Nógrád Megyei Atlétikai válogatott tagjai közé választották. A következő évben a testnevelési főiskola hallgatója lett, s annak a színeiben versenyzett. A diplomájának átvételét követően visszakerült Szécsénybe, ahol középiskolában tanított, sportegyesületben versenyzett, majd edzői feladatokat is ellátott. 1978-ban Füzi Csaba, Takács Béla, Bereczki Lajos és Horváth Imre hatodik helyen végeztek az országos gyalogló-bajnokság csapatversenyében.

Fontos változás volt a szakosztály életében, hogy az 1980-as évek elején Kőmíves Éva testnevelő tanár vezetésével egy gyermekcsoport kezdte meg működését. Az 1989-ben a Nógrád Megyei Atlétikai Szövetség által kiadott ranglistában a szécsényi versenyzők közül a következők szerepeltek az első három helyezett között: Súlylökés 4 kg Ádám Viktor (1. hely), Diósik Ferenc (2.). Súlylökés 7,25 kg: Filkor Lajos (1.). Súlylökés, lányok: Kolynok Anita (1.). Diszkoszvetés, felnőtt férfiak: Bosák Attila (3.).

Az 1990-es években a sportegyesületben megszűnt az atlétikai szakosztály.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában