verseny

2021.10.23. 14:42

Idén is megrendezték a II. Szondi Várfutást Drégelypalánkon

A Drégelyvár Alapítvány idén is megrendezte a Szondi Várfutást a közelmúltban Drégelypalánkon. A három kilométeres Apród rohamban tizenegyen, míg a nehezebb Vitéz rohamban tizenheten méretették meg magukat.

Lászlók Judit

A fennállásának 30. évfordulóját ebben az évben ünneplő Drégelyvár Alapítvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a történelmi hagyományápolás segítése céljából hozta létre a Szondi várfutást. Pásztor Ildikó az alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy a Szondi Várfutásnak a történelmi múltidézés, valamint a Szondi kultusz életben tartása a célja. Az alapítvány múlt szombaton immár második alkalommal rendezte meg a Szondi Várfutást Drégelypalánkon.

– Ezen a futóversenyen nem annyira a táv, hanem inkább a terep jelenti az igazi kihívást. A vár megközelítés olykor meredek részeken történik – mondta el lapunknak Pásztor Ildikó. Hozzátette: – Mindkét futam a helyi művelődési ház udvaráról, az Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület vitézei által eldördült lövés után indult tizenöt perces eltéréssel. Az Apród futam volt a rövidebb. A három kilométeres szakasz még a kezdő futók számára is teljesíthető volt, hiszen részben aszfalton, részben földúton és kisebb emelkedővel zajlott egészen a Sáfer-kútig. A Vitéz rohamban résztvevők Drégely várát rohamozták meg. Így nekik már erdei terepen és hegynek fölfelé is kellett futniuk, illetve a háromszáz méteres szintemelkedéssel is meg kellett küzdeniük.

Az Apród futamra tizenegyen, a Vitéz rohamra tizenheten neveztek. Köztük voltak amatőrök, akik a nemes cél miatt bevállalták a három kilométert, illetve sportklubok versenyzői is, akik kimondottan a futás és a teljesítmény miatt érkeztek.

A Sáferkúti forrásnál Rigó Dávid, Drégelypalánk község polgármestere és Kovács Dávid, a Szondi vitézei Hagyományőrző csapat vitéze adta át az érmeket. A várban Lukács Ákos, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ tárlatvezetője, valamint Teszáry Hanga, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja fogadta a versenyzőket. Petsuk Zoltán elsőként, huszonöt perc alatt ért fel a várhoz.

– A futás után közös ebéddel vártuk a Művelődési Házban a résztvevőket. Az eredményhirdetést pedig később a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban tartottuk meg, ahol Dombai Gábor, az alapítvány elnöke adta át a díjakat és gratulált a győzteseknek – mondta Pásztor Ildikó, aki szerint a futókat lenyűgözte a gyönyörű táj, valamint a beszámolók alapján többeket megérintett a történelmi múlt felidézése.

II. Szondi Várfutás versenyeredmények:

Vitéz roham – Drégelyvár:

Abszolút férfi- 6 kilométer:

1. Petsuk Zoltán 00:25:00

2. Csrepes Márton 00:26:00

3. Kozsa Kornél 00:32:30

Abszolút nő- 6 kilométer:

1. Pesek Diana 00:32:00

2. Fehér Zita 00:37:00

Apród roham- Sáferkút:

Abszolút férfi- 3 kilométer:

1. Németh Dániel 00:13:28

2. Németh Bendegúz 00:13:29

3.Németh Bence 00:13:30

Abszolút nő- 3 kilométer:

1. Által Odett 00:20:27

2. Domokos- Bánár Renáta 00:23:43

3. Czelhalló Attiláné 00:24:10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában