csobbanás

2021.01.17. 14:50

A gyarmati uszoda testvérei épülnek meg több nógrádi településen is

A tervezettnek megfelelően halad Rétságon, a Hunyadi-ligetben a leendő tanuszoda építése. Az egykori laktanya területére kilátogatók már hozzávetőleges képet alkothatnak arról, milyen lesz a véglegesen elkészült létesítmény.

Hegedűs Henrik

rétság tanuszoda

Forrás: NMH

A magyar kormányzat határozott célja, hogy a jövőben minden járási székhelyen működhessen tanuszoda, és harminc kilométernél senkinek sem kelljen többet utaznia ahhoz, hogy ősszel-télen is élvezhesse a vízi sportok örömeit, vagy csak kedvére lubickolhasson. Az egyes kivitelezések költségeit az utolsó forintig a magyar állam állja, és a későbbi működtetést is biztosítják.

Nógrád megyében elsőként Balassagyarmaton készült el a létesítmény, amit 2019-ben adtak át rendeltetésének. A következő állomás Rétság, majd a szécsényi tanuszoda megépítése következik.

– Nagyon régen vágytunk rá, hogy a korábban megígért tanuszodával gazdagodhassunk – fejtette ki még január végén Mezőfi Zoltán, a nyugat-nógrádi város polgármestere, amikor aláírta a magyar állam képviselőivel a megállapodást, hogy a település ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésre a területet.

Olyan helyet kerestek, ami a központtól nem túl messze található és a megfelelő közművek is könnyen, gyorsan rácsatlakoztathatóak az új építmény rendszerére.

– Így találtuk meg a Radnóti utca meghosszabbításában, a Hunyadi-ligetben, a régi, ma már használaton kívüli teniszpályákat.

Következő lépésként, nyár elején jelent meg a Magyar Közlönyben az értesítés, hogy a kormányzat mintegy félmilliárd forintot csoportosított át a tanuszoda-építés közbeszerzési eljárásának lefolytatására, ami előrevetítette, itt bizony hamarosan elindulhatnak a tényleges munkálatok. Hamarosan a beruházásban érintett hatóságok és cégek képviselői az önkormányzat vezetőinek társaságában alapos bejárást tettek a helyszínen, és Mezőfi Zoltán tájékoztatása szerint a szakemberek kedvező benyomásokkal távoztak.

Alig telt el néhány hét, megtörtént az első kapavágás, felvonultak a méretes markológépek, kiásták az alapnak szánt hatalmas gödröt, és az érdeklődő városlakók kíváncsian szemlélték a munkafolyamatokat. Menet közben kisebb bonyodalmat okozott, hogy a Radnóti utca lakói panaszkodtak, mondván a megrakott teherautók az ő otthonaik előtt dübörögnek el, ezért áthidaló megoldásként a szállítást a laktanyán keresztül, kis kerülővel végezték a továbbiakban.

Már csaknem szerkezetkész a rétsági tanuszoda. Ugyanazt a tervet építik meg itt is, mint Balassagyarmaton
Fotó: NMH

– Nemrégiben magam is megtekintettem az építkezést – számolt be legutóbbi tapasztalatairól Mezőfi Zoltán –, és az építésvezetők tájékoztatása szerint a megfelelő ütemben zajlanak a munkálatok. Szerencsére az időjárás kedvezően alakult, egyéb hátráltató körülmények sem akadtak, így előreláthatólag a jövőben is hasonló tempóban zajlik majd a kivitelezés. Az elképzelések szerint idén őszre mindennel el kell készülniük, erre komoly az esély.

A rétsági tanuszodát ugyanolyan mintaterv alapján emelik fel, mint balassagyarmati „testvérét”, aki tehát járt már az Ipoly-parti létesítményben, tudhatja, miként néz majd ki mindez huszonöt kilométerrel nyugatabbra.

Címkék#tanuszoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában