Bulvár-celeb

2024.05.03. 07:13

Aggasztó: terjed a majomhimlő fertőzőbb variánsa

A majomhimlő új variánsa egy bányavárosban jelent meg.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prostock-studio

A majomhimlő legsúlyosabb járványának megfékezésével küzdenek a Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai, miután a vírus egyik fertőzőbb mutációja jelent meg egy bányavárosban.

Január óta összesen 4500 feltételezett majomhimlős megbetegedést és 300 halálesetet regisztráltak a hatóságok, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint háromszorosa az előző év azonos időszakában feljegyzett számnak. Az országban nemrég egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a járvány újbóli kitörése miatt.

Kamituga bányavárosában október és január között növekedett a majomhimlő miatt kórházába került emberek száma, amely a járvány újabb variánsának megjelenésére utal. 

A bányavárosban élő emberek nem érintkeznek a betegséget természetes úton hordozó majmokkal.

„A majomhimlő új fertőzési fázisába léptünk” – jelentette be az új variáns megjelenéséről írt tanulmány Kongói Nemzeti Orvosbiológiai Kutatóintézetben dolgozó szerzője. 

Hozzátette, hogy a megfertőződöttek halálozási aránya a korábbi járványhoz mérten alacsonyabb.

A WHO a majomhimlőről ezen a héten kiadott jelentésében arról számolt be, hogy a betegség új variánsának megjelenése új tesztelési stratégia bevezetését teszi szükségessé a mutációk kimutatásához.

A WHO 2022 novemberében erősítette meg először a majomhimlő nemi úton való terjedését Kongóban. A veszélyhelyzetet 2022. július 23-án hirdette ki a szervezet, miután hirtelen több országban is kimutatták az addig csupán néhány afrikai országban ismert betegséget.

Bár Nyugaton védőoltásokkal és orvosi kezelésekkel sikerült megfékezni a majomhimlő terjedését, Kongóban ezek a lehetőségek nem adottak.

Az ország egészségügyi minisztere a magas kockázatú tartományokban engedélyezte a majomhimlő elleni védőoltásokat, és jelenleg az adományozó országokkal, köztük Japánnal folytatnak tárgyalásokat a vakcinák beszerzéséről.

„Amint elegendő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a járványra adott válaszlépések részeként végrehajtják az oltásokat” – ígérte Kacita Osako, a majomhimlő megfékezésére létrehozott kongói bizottság koordinátora.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában